DNA cere începerea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a solicitat procurorului general al Parchetului Curţii Supreme să ceară aviz Camerei Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru Daniel Chiţoiu, care este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul ASF-Carpatica, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.
Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.02.2014

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a solicitat procurorului general al Parchetului Curţii Supreme să ceară aviz Camerei Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru Daniel Chiţoiu, care este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul ASF-Carpatica.

Procurorii anticorupţie au transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea solicitării de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul ministru Daniel Chiţoiu acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor Publice.

Totodată, soţia acestuia, Laura Chiţoiu, care s-a autosuspendat recent din funcţia de director în Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), alături de naşul sau, Dan Radu Ruşanu, şeful ASF, sunt deja urmăriţi penal în dosarul ASF-Carpatica Asig.

Oamenii legii susţin că "există indicii rezonabile" potrivit cărora Daniel Chiţoiu a iniţiat o ordonanţă de urgenţă, în octombrie 2013, care avea ca scop sprijinirea unui "grup infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile".

"Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Daniel Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale Carpatica Asig. Având în vedere că membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului", reiese din comunicatul remis de DNA.

Din probele administrate de procurori reiese că Daniel Chiţoiu a introdus în proiectul de ordonanţă de urgenţă o prevedere care reducea numărul membrilor consiliului şi cerea condiţii noi legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă, printre altele, condiţia experienţei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

"Această cerinţă nu exista anterior şi îl excludea din sfera persoanelor eligibile pe Daniel Tudor, singurul dintre membrii Consiliului care nu îndeplinea condiţia, având în vedere că nu îşi echivalase studiile efectuate în străinătate. Probele administrate în cauză au arătat că noile dispoziţii urmăreau exclusiv eliminarea lui Daniel Tudor, iar condiţiile de experienţă au fost modificate de mai multe ori, în diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situaţiei personale a acestuia şi pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienţă apropiată", susţin procurorii DNA.

De altfel, ordonanţa a şi fost adoptată de Guvern şi a făcut astfel posibilă înlăturarea din cadrul Consiliul ASF a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, şi înlocuirea acestuia cu o persoană "care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.", susţin procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor