Dan Radu Ruşanu, urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Radu Ruşanu
Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Radu Ruşanu (Epoch Times România)

UPDATE - Scandal la ASF. Procurorii anticorupţie au decis extinderea urmăririi penale şi faţă de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, pe care îl acuză de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, reiese dintr-un comunicat DNA.

Potrivit procurorilor, există date şi indicii rezonabile potrivit cărora „în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA”.

Din cercetările efectuate de DNA rezultă că „în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde). De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului ASF a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A”.

Procurorii susţin că, în acest context, Dan Radu Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care „să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup”.

„Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă” privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern şi publicat în Monitorul Oficial”.

***

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a ajuns vineri dimineaţă la sediu Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat de procurori în dosarul "Carpatica".

În dosarul Carpatica, milionarul sibian Ilie Carabulea, proprietarul Atlasib şi cel ce controlează grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, precum şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, care sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În acelaşi dosar, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Chiţoiu, este de asemenea urmărită penal din 28 ianuarie. Procurorii DNA o acuză pe aceasta, că în calitate de director al Direcţiei Avizări ASF, a comis "infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial". În rezoluţia de începere a urmăririi penale se precizează că "există date şi indicii temeinice" potrivit cărora Laura Chiţoiu ar fi ajutat în mod ilegal o anumită persoană să ocupe o funcţie de conducere.

În perioada 10-16 iunie 2013, Laura Chiţoiu, la cererea unui angajat ASF (reprezentând interesele unei firme de asigurări), a devansat interviul pentru ocuparea funcţiei de director general al acelei societăţii de asigurări.

Dan Radu Ruşanu a anunţat marţi că Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

Comentând chemarea la audieri a lui Dan Radu Rusan, fost membru marcant PNL, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a scris pe contul său de Facebook: „Zile grele pentru Unchiu”, adăugând că surse judiciare citate de Digi24 au declarat că procurorii au decis începerea urmăririi penale a şefului ASF.