Ponta, în continuare avocat. Baroul Bucureşti amână dezbaterile pe tema excluderii sale

Lăsat fără prestigiosul titlu de doctor în drept după ce autorităţile au constatat că este vorba despre un plagiat, fostul premier Victor Ponta riscă acum şi excluderea din avocatură.
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.08.2016

UPDATE: Baroul Bucuresti va relua pe 6 septembrie dezbaterile pe marginea cererii Monicăi Macovei de excludere a fostului premier Victor Ponta din avocatură.

Potrivit Agerpres, Monica Macovei nu a putut lua parte la şedinţa Consiliului Baroului pe motiv că trebuie să participe la o sesiune extraordinară a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, în calitate de raportor al Parlamentului European şi a trimis o solicitare de reprogramare a audierii sale. În urma acestei solicitări, şedinţa Baroului se va relua pe data de 6 septembrie, pentru a fi audiată şi Macovei.

* * *

Baroul Bucuresti se pregăteşte să ia o decizie în cazul lui Victor Ponta după ce europarlamentarul Monica Macovei a solicitat excluderea fostului premier din avocatură ca urmare a retragerii titlului de doctor în drept din cauza plagiatului.

Fostul premier, care între timp a depus la instanţă o cerere de anulare a ordinului emis de ministrul Educaţiei prin care i s-a retras titlul de doctor, este aşteptat miercuri la sediul instituţiei pentru a-şi pleda cauza.

În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei a anunţat că nu poate ajunge pentru că are o şedinţă importantă la Parlamentul European motiv pentru care a solicitat Baroului o reprogramare, pentru luni, 5 septembrie.

"Vreau să mă duc la Baroul Bucureşti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al cărui titlu de doctor în drept a fost retras de ministrul Educatiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu mă interesează personajul Ponta, ci respectarea legii", a explicat, cu o zi în urmă, Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei şi-a formulat solicitarea după ce ministrul Educaţiei i-a retras lui Victor Ponta titlul de doctor în drept ca urmare a constatării plagiatului.

"Cer, din nou, Baroului Bucureşti să îl excludă de urgenţă pe Victor Ponta. Fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul Bucureşti", a declarat Monica Macovei.

Vă prezentăm mai jos sesizarea trimisă de fostul ministru avocatului Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti:

"Domnule Decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire” (România Liberă). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Va reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului Bucureşti, excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de “renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti”, însă Baroul Bucureşti nu a luat o decizie în acest sens, anunţând că aşteaptă ca Universitatea Bucureşti să accepte sau nu “renunţarea” la titlul de doctor în drept.

Consider că situaţia era clară şi în ianuarie 2015, când am solicitat în scris excluderea din Baroul Bucureşti a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunţa la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecinţă, şi Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educaţiei, şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti pentru a respecta legea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor