Ministrul turc de Interne demisionează

Demisia a fost neaşteptată din moment ce oficialul turc a jucat un rol cheie în campania de epurare de după puciul eşuat din Turcia. Totuşi, o serie de atacuri cu bombă pe cuprinsul ţării au atras o mare presiune pe umerii lui Efkan Ala, fiind forţat în cele din urmă sa demisioneze.
Ministrul turc de interne Efkan Ala. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.09.2016

Ministrul turc de Interne Efkan Ala a demisionat miercuri după o serie de eşecuri ale serviciilor de informaţii care au rezultat în mai multe atacuri cu bombă şi o lovitură de stat eşuată în luna iulie.

Premierul Binali Yildirim a făcut anunţul fără să ofere un motiv specific pentru demisia lui Ala. Fostul ministru al Muncii, Suleyman Soylu, va fi următorul ministru de Interne, a precizat Yildirim.

În Turcia, portofoliul ministrului de Interne include responsabilităţi de mare profil precum oprirea fluxului de străini care traversează graniţa sud-estică pentru a se alătura grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Cu doar câteva ore înainte să demisioneze, Ala a anunţat că 865 de persoane au fost arestate de la începutul acestui an în timp ce încercau să ajungă în Siria, mai mult de jumătate dintre ei fiind străini.

În timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a învinuit serviciile de informaţii pentru puciul eşuat din luna iulie, se pare că acest lucru nu a afectat cariera lui Ala, care a devenit unul dintre cele mai centrale personaje politice în campania lansată de Ankara pentru a elimina persoanele implicate sau suspectate de implicare în lovitura de stat precum şi persoanele ce aveau legătură cu clericul musulman exilat Fethullah Gulen. Erdogan îl acuză pe cleric de orchestrarea evenimentelor din iulie, deşi acesta neagă cu tărie acuzaţiile.

Totuşi, o serie de atacuri pentru care au fost învinuiţi Statul Islamic şi militanţii kurzi, cu care guvernul turc se luptă de câteva decenii, ar putea explica demisia neaşteptată a lui Efkan Ala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor