Marea operaţiune de "spălare" a lui Petre Tobă, devoalată de Emilia Şercan?

Acuzat încă de la sfârşitul anului trecut că şi-a plagiat într-un mod grosolan teza de doctorat, ministrul de Interne Petre Tobă aşteaptă un verdict final din partea autorităţilor, timp în care, potrivit jurnalistei Emilia Şercan, au loc mişcări subterane semnificative pentru "spălarea" acestuia.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Zbaterea pentru spălarea de plagiat a ministrului de Interne, Petre "Apud" Tobă, este uriaşă, cum am mai spus şi zilele trecute, a atras atenţia luni, pe contul său de Facebook, Emilia Şercan, jurnalista din investigaţia căreia reiese că înaltul demnitar a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

"Tocmai am descoperit un articol publicat ieri de News.ro şi preluat de Adevărul în care se vorbeşte despre "controverse" şi "coincidenţe" în privinţa plagiatului lui "Apud" Tobă, dar şi despre faptul că "teza sa de doctorat a fost depusă înaintea publicării cărţii din care se presupune că a copiat".

Controverse şi coincidenţe văd doar cei care vor ca Tobă să fie scăpat de plagiatul care-i atârnă de gât ca o piatră de moară, pentru a putea rămâne în acest Guvern. E nevoie, pentru unii din politică şi servicii, ca Tobă să fie la butoane la organizarea alegerilor parlamentare. Încă nu v-aţi dat seama că e pe viaţă şi pe moarte?", a scris Emilia Şercan.

Jurnalista a decis să demonteze ceea ce a scris publicaţia respectivă într-un mod "foarte alambicat, combinând părţi de adevăr cu mistificări aberante" ale celor de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" (UNAp), instituţie care, nu demult, l-a spălat pe ministrul de Interne de acuzaţia de plagiat şi a recomandat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) menţinerea titlului de doctor în cazul său.

"Textul putea să fie scris cu maximă coerenţă şi luciditate dacă citeau, chiar şi fără mare atenţie, ancheta mea despre plagiatul lui "Apud" Tobă. Şi îmi pare rău că News.ro, unde sunt oameni pe care îi preţuiesc foarte mult, s-a lăsat manipulată în povestea asta atât de uşor. În articol se scrie că în plângerea adresată CNATDCU în care Tobă este acuzat de plagiat, se spune că "Apud" a plagiat partea introductivă din teza sa de doctorat dintr-o carte semnată de Ionel Tucmuruz, care a apărut după ce Tobă şi-a susţinut teza. FALS! Complet FALS!

Tobă are ACELASI conţinut (identic la virgulă) în introducere şi în alte câteva pagini cu TEZA de DOCTORAT a lui Ionel Tucmuruz. Cei doi au avut acelaşi conducător de doctorat, iar Tucmuruz şi-a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Tobă. Cartea despre care News.ro spune că a apărut după susţinerea tezei lui Tobă este de fapt teza de doctorat a lui Tucmuruz, publicată, cum e şi firesc, după susţinerea tezei.

Şi acum să vă explic care este de fapt montajul din laboratoarele care stabilesc cine e cine în ţara asta: sursele mele susţin că Tobă a căzut deja la înţelegere cu Ionel Tucmuruz ca el să preia vina, să spună că el l-a plagiat, de fapt, pe Tobă. Ionel Tucmuruz a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Normal că omul îşi va asuma orice vină dacă i s-a promis că va fi făcut scăpat. Să nu îmi spuneţi că justiţia la noi este total independentă că vom avea discuţii aprinse", a explicat Emilia Şercan.

Potrivit jurnalistei, probabil că în zilele viitoare vom vedea tot mai des prin presă acreditată ideea că Ionel Tucmuruz este cel care l-a plagiat de fapt pe "onestul" Petre Tobă.

"Probabil că asta va fi apărarea celor din Comisia de Etică a UNAp, care a spus că în teza lui Tobă sunt "similitudini" cu alte lucrări, nu că Tobă a plagiat. Probabil că aceasta va fi placa învârtită astfel încât publicul să înceapă să se îndoiască de faptul că "Apud" Tobă este plagiator. UNAp, pe care cei de la News.ro o creditează, ar fi trebuit să ancheteze CUM a fost posibil ca DOUĂ teze de doctorat susţinute la distanţă de două săptămâni să aibă pagini întregi identice.

Însă UNAp nu a fost interesată de treaba asta, ci a fost interesată cum să-l spele pe Tobă. Când cineva trebuie spălat se găsesc soluţii: amintiţi-va de operaţiunile de spălare a lui Ponta şi a lui Oprea. Tot UNAp ar fi trebuit să ancheteze cum a fost posibil ca "Apud" Tobă să plagieze 73 de pagini!!! dintr-o altă teză de doctorat, susţinută tot la UNAp, în 2009. 73 de pagini! Una, două, trei, patru.... şaptezeci şi trei!

Despre lucrul ăsta spune ceva UNAp? Nu, nu spune. Dacă v-aţi îmbătat cu apă rece când aţi auzit de verdictele de plagiat în cazul Ponta şi Oprea, eu zic că mai trebuie să aveţi niţică răbdare. Lucrurile vor intra într-o normalitate abia atunci când aceste şcoli doctorale generatoare de impostură vor fi desfiinţate definitiv. Până atunci, impostorii şi epigonii lor vor căuta şi găsi căi să se apere unii pe alţii", a subliniat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne