Amnesty International: Republica Moldova – la 25 de ani de independenţă ai şi mai puţine drepturi

Amnesty International condamnă acţiunile abuzive ale poliţiştilor la adresa protestatarilor paşnici din Piaţa MAN cu ocazia Zilei Independenţei şi califică utilizarea gazelor lacrimogene ca abuzivă şi neîntemeiată.
Ştefan Sârbu
29.08.2016

alte articole

Întâlnirea dintre poliţie şi protestatari de Ziua Independenţei la Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
29.08.2016

În declaraţia emisă la 29 august, cu titlul ““Felicitări”, dragă Republica Moldova – la 25 de ani de independenţă ai şi mai puţine drepturi!”, organizaţia internaţională de apărare a drepturilor omului solicită o anchetă minuţioasă şi imparţială cât şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi pentru aplicarea abuzivă şi neîntemeiată a gazelor lacrimogene împotriva protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) în timpul manifestaţiilor non-violente organizate cu ocazia Zilei Independenţei R. Moldova.

“Amnesty International Moldova este îngrijorată de aplicarea abuzivă şi neîntemeiată a gazelor lacrimogene de către forţele de poliţie, în direcţia manifestanţilor paşnici, în cadrul protestelor din Ziua Independenţei RM. Aceste acţiuni sunt contrare atât standardelor naţionale, cât şi internaţionale cu referire la utilizarea mijloacelor speciale de către poliţie”.

Potrivit declaraţiei, Amnesty International Moldova califică acţiunile poliţiei drept o încălcare flagrantă şi sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forţei şi a Armelor de foc de către forţele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracţiunilor şi tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990 şi anume: "Întru dispersarea întrunirilor ilegale dar non-violente, organele de asigurare a ordinii de drept trebuie să evite orice folosire a forţei şi mijloacelor speciale, restricţionând aplicarea forţei doar la minimul posibil".

Amnesty International Moldova califică acţiunile poliţiei din data de 27.08.2016 drept încălcări atât ale bunelor practici internaţionale, cât şi ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a adăugat organizaţia, făcând referire la Ghidul de Standarde al Amnesty International cu privire la principiile de bază privind aplicarea forţei şi a armelor de foc de către forţele de asigurare a ordinii publice.

“În acest context solicităm MAI, ca Procuratura Generală şi toate autorităţile competente să cerceteze minuţios, obiectiv, imparţial şi în termen cât mai restrâns toate abuzurile menţionate, comise de către lucrătorii poliţiei în data de 27.08.2016 în PMAN, inclusiv dacă aceste abuzuri au avut loc la comanda superiorilor şi să facă publice rezultatele anchetei, precum şi pedeapsa aplicată pe acest caz”. Amnesty International Moldova atenţionează că aplicarea mijloacelor speciale este inadmisibilă în cadrul protestelor non-violente.

Notabil este faptul că mai mulţi participanţi la protestele din Ziua Independenţei, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la 29 august, în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au susţinut că “persoanele nu au fost atenţionate preventiv, avertizate în legătură cu aplicarea mijloacelor speciale. Mulţi protestatari paşnici şi trecători au avut de suferit în urma aplicării ilegale a gazelor lacrimogene, fiind comisă o infracţiune împotriva oamenilor în etate,a femeilor şi copiilor”.

În acest context, organizatorii conferinţei de presă “au solicitat ajutorul societăţii civile în identificarea poliţiştilor care au aplicat abuziv măsurile speciale”, au “cerut demisia ministrului Afacerilor Interne”, iar “organelor procuraturii să investigheze sub toate aspectele legale acţiunile forţelor de menţinere a ordinii publice implicate în provocările manifestate prin retragerea imediată a poliţiştilor după plecarea oficialilor de la eveniment şi confruntarea protestatarilor cu copiii participanţi la acţiunile culturale”.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unei declaraţii de presă a precizat că “tot ce s-a făcut ca măsură de securitate s-a făcut conform unui algoritm, având la bază inclusiv şi informaţia că vor fi măsuri violente”, iar “doza de mijloace speciale a fost exact în coraport cu doza de violenţe care au expus-o protestatarii”.

Menţionăm că politicienii s-au bucurat de fanfară şi paradă militară de pe podiumul amenajat pentru ei de Ziua Independenţei, iar cetăţenii au fost îngrădiţi de miile de poliţişti mobilizaţi pentru eveniment, iar împotriva protestatarilor adunaţi în PMAN, s-au folosit chiar şi gaze lacrimogene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor