Tobă, spălat de UNAp. Mircea Dumitru: "Ori spui că e un plagiat, ori ai o explicaţie pentru acele similitudini"

"Ori spui că e un plagiat, ori ai o explicaţie, nu ştiu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de faţă, pentru acele similitudini", a comentat Ministrul Educaţiei pe marginea raportului înaintat de Universitatea Naţională de Apărare în cazul Tobă.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei. (Revista 22)

Nu demult, Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" (UNAp) din Bucureşti l-a spălat pe ministrul de Interne, Petre Tobă, de acuzaţia de plagiat şi a recomandat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) menţinerea titlului de doctor în cazul său. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a citit fragmente din raportul respectiv şi i s-au părut "contrariante", a explicat el într-un interviu acordat publicaţiei Republica.ro.

"Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă şi alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situaţie, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universităţii care îşi asumă verdictul, este acela de neplagiat.

Este o chestiune care cel puţin la prima vedere este contradictorie. Şi această contradicţie poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicaţie, nu ştiu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de faţă, pentru acele similitudini.

Nu pot fi susţinute în acelaşi timp şi neplagiatul, şi ideea de similitudine care merge până la identitate. Nu e vorba doar despre asemănare, ci identitate între texte care au apărut înaintea tezei de doctorat a domnului Tobă şi fragmente lungi, calupuri, pagini etc. din teza de doctorat a domnului Tobă. Ceea ce sigur te conduce la ideea că este vorba despre un plagiat", a declarat Mircea Dumitru.

Dacă se dovedeşte instituţional că ministrul Petre Tobă este un plagiator, ministrul Educaţiei va semna în mod firesc ordinul de retragere a titlului de doctor. Soarta lui Tobă în Guvern depinde însă de premierul Dacian Cioloş: dacă decide să-l demită, atunci lucrurile îşi continuă cursul firesc, dacă însă va decide să-l păstreze, atunci Mircea Dumitru are de gând să plece el din Guvern.

Pentru a citi integral interviu intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne