Iobăgie perpetuă la MAI. Disponibilizaţii cer reîncadrarea. Guvernul le dă jandarmi, la intimidare (Video)

Expulzaţi din sistemul unde ordinele, fie ele şi abuzive, se execută, nu se discută, foştii angajaţi MAI disponibilizaţi veniţi miercuri la ministerul de resort pentru a cere să fie rechemaţi pe posturi au fost împresuraţi de jandarmi.
Foştii angajaţi ai MAI, disponibilizaţi în 2011, pichetează Ministerul de Interne. (Epoch Times)
Loredana Diacu
10.02.2016
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În urma discuţiilor cu reprezentanţii MAI, disponibilizaţilor de la Interne li s-a promis modificarea legii 360/2002 - Statutul Poliţistului, printr-o ordonanţă, care se va discuta miercuri, în viitoarea şedinţă de guvern. Ordonanţa ar urma sa prevadă posibilitatea reîncadrării poliţistului, prevăzută în legea 80/1995 dar nu şi în statutul poliţistului, plus posibilitatea ca poliţiştii să poată fi încadraţi la jandarmi şi jandarmii la poliţie, pe posturi de ordine şi siguranţă publică, a declarat pentru Epoch Times liderul onorific al disponibilizaţilor MAI, Cristian Negruţ.

Disponibilizaţii MAI mai anunţă că dacă actualii guvernanţi îi vor duce cu vorba, aşa cum au făcut-o predecesorii lor, îşi vor căuta dreptatea în instanţă.

"Dacă demersurile noastre de până în prezent nu vor avea o soluţie clară, noi vom demara o acţiune în instanţă.", a precizat Negruţ.

***

Zeci de foşti angajaţi MAI, disponibilizaţi în 2011, s-au strâns miercuri, lângă Ministerul Afacerilor Interne, pentru a cere rechemarea în activitate. În contextul în care Poliţia Română susţine că se confruntă cu un deficit de personal atât de mare încât are nevoie să facă angajări inclusiv în surse externe, foştii angajaţi MAI cer să se găsească o soluţie şi pentru (re)încadrarea lor.

Foştii angajaţi MAI cer ca poliţiştii disponibilizaţi abuziv, susţine ei, în 2011 să fie reîncadraţi, având în vedere ca există 2500 de posturi disponibile şi, în plus să se creeze posibilitatea ca jandarmii să poată fi fie rechemaţi la Arma lor, fie în poliţie pe posturi de ordine şi siguranţă publică. Disponibilizaţii de la ISU ar putea fi încadraţi la jandarmerie iar apoi să li se asigure cursuri pentru a fi trecuţi în poliţie, considera protestatarii.

"Am venit la minister pentru că a apărut informaţia că Ministerul de Interne va angaja anul acesta 2500 de cadre. Noi, cei disponibilizaţi în 2011, facem apel de ani de zile să fim reîncadraţi şi depunem documente.", a declarat Cristian Negru, liderul onorific al foştilor angajaţilor disponibilizaţi.

Potrivit foştilor angajaţi MAI, o posibilă explicaţie a faptului că MAI ar putea angaja oameni din surse externe în loc să îi recheme în activitate pe foştii angajaţi disponibilizaţi, oameni cu pregătire de specialitate şi experienţă în domeniile lor, ar putea consta în faptul că guvernanţii nu vor să le plătească salarii pe anii cât au fost disponibilizaţi.

"Dacă dumnealor merg pe rechemare în activitate, atunci legea îi obligă să ni se dea drepturile salariale din 2011 până în prezent, ceea ce s-a câştigat deja pe instanţă de anumiţi colegi. Există o hotărâre a Curţii de Apel Alba, mai avem deja un dosar la Curtea de Apel Bucureşti şi vom mai face un alt dosar dacă în urma discuţiilor de astăzi nu ajungem la un consens.", a explicat Cristian Negruţ, adăugând însă că fostele cadre militare vin acum să ceară doar rechemarea, nu şi salarii compensatorii.

"Noi cerem doar reîncadrarea în activitate fără salarii compensatorii. Dorim doar locuri de muncă pentru a ne desfăşura activitatea de poliţist, jandarm, pompier, aşa cum am fost pregătiţi.", a declarat Negruţ.

O a doua explicaţie ar fi că pur si simplu, sistemul nu îi mai vrea. Au devenit prea incomozi pentru sistemul în care "ordinul se execută, nu se discută" iar angajatul (fie el şi fost) nu are voie să vorbească despre ilegalităţile "superiorului."

Nu ne mai vor!

În momentul în care foştii angajaţi MAI s-au strâns lângă sediul instituţiei, au fost împresuraţi efectiv de numeroase efective de jandarmi care încercau, în mod evident, să îi intimideze pe foştii lor colegi.

"Mi se pare anormal ca MAI să ia măsuri de represiuni asupra noastră, având în vedere că noi nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Aceşti jandarmi care sunt puşi asupra noastră au primit ordine ilegale! MAI şi în special jandarmeria abuzează.", a declarat Negruţ, reamintind că în 2015, a fost ridicat, băgat în dubă şi dus la poliţie de forţele de ordine, când a încercat să se apropie de MAI pentru a-şi prezenta doleanţele. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Liderul onorific al cadrelor disponibilizate a mai acuzat că este urmărit pe stradă ori de câte ori vine la MAI sau merge la Guvern, la Cotroceni, pentru diligenţe în folosul colegilor săi.

"Am jandarmii după mine, sunt urmărit, nu văd de ce, domnul ministru Tobă ar trebui să ia măsuri în continuare", a declarat Negruţ.

Intimidarea nu se rezumă, au mai susţinut protestării, doar la "talonări" şi urmăriri. Practic, sistemul nu îi mai vrea, susţin foştii angajaţi, nu îi mai vrea căci, ieşirile lor în stradă, pichetele, plângerile, declaraţiile date presei i-au pus pe lista neagră. Astfel încât, participarea la concursuri pentru posturi disponibile le este sabotată, iar Sistemul le arată pe toate căile că nu îi mai doreşte.

Respectaţi Legea!

Ulterior depunerii cererilor de rechemare în activitate, foştii angajaţi MAI vor avea discuţii cu reprezentanţii Departamentului de Resurse Umane al MAI, invitaţia fiindu-le lansată de un reprezentant al ministerului, venit în stradă pentru a "aplana" conflictul.

După negocierile cu resursele umane, expulzaţii MAI vor discuta la Guvern cu secretarul de stat pe probleme de securitate naţională, Călin Stoica.

Foştii angajaţi s-au mai întâlnit cu Stoica şi acum două săptămâni, i-au făcut cunoscute acestuia problemele lor şi aşteaptă acum un răspuns, fie verbal, fie în scris.

"Noi bănuim ce răspuns vom primi în scris, pentru că am primit un răspuns recent şi în urma unei audienţe la domnul secretar de stat Buda şi răspunsul este un "copy-paste" din 2012, cu mici adăugiri, vedeţi urmăriţi site-urile wwww, urmăriţi acolo şi înscrieţi-vă la posturile scose la concurs.

"Nu, domnilor din Ministerul de Interne, nu dorim să ne înscriem în concurs! Nu ne este frică de concurs, dar dacă legea, statutul cadrului militar a prevăzut rechemarea noastră în activitate, respectaţi legea!", a concluzionat Negruţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor