Sute de manifestanţi reţinuţi temporar de poliţie în Stuttgart

Sute de activişti de stânga au fost arestaţi în timpul unui protest împotriva unei conferinţe anuale a partidului de extremă dreapta, anti-refugiaţi, Alternativa pentru Germania.
Manifestant arestat de poliţie în timpul unui protest pro-refugiaţi în Stuttgart, Germania, 30 aprilie 2016.
Manifestant arestat de poliţie în timpul unui protest pro-refugiaţi în Stuttgart, Germania, 30 aprilie 2016. (Captură Foto)

Poliţia din Stuttgart a declarat pe Twitter că peste 500 de manifestanţi au fost arestaţi pentru scurt timp după izbucnirea unor conflicte violente în timpul protestului împotriva unei conferinţe anuale a partidului de extremă dreapta, anti-refugiaţi, Alternativa pentru Germania (AfD), adăugând că ulterior au fost eliberaţi “în grupuri mici”.

Arestările au fost făcute sâmbătă în faţa ICS Internaţional Congress Center unde a avut loc evenimentul AfD.

Conflictele au izbucnit după ce forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, spray cu piper şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care încercau să submineze conferinţa AfD.

Mulţi dintre manifestanţi au scandat slogane de susţinere a refugiaţilor, pe unul dintre bannerele afişate fiind scris mesajul “Drepturile omului, nu oameni de aripă dreaptă”.

De asemenea, unii dintre manifestanţi au scandat “Afară cu naziştii”, “La revedere AfD”, “NU pentru AfD” sau “Propaganda nazistă nu are niciun drept”.

Manifestanţii au blocat drumuri, au aprins cauciucuri şi au aruncat artificii.

Lambert Maute, purtător de cuvânt al poliţiei, a declarat că doi ofiţeri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, precizând că niciunul dintre manifestanţi nu a fost rănit în timpul conflictelor.

În timpul conferinţei de sâmbătă, membrii AfD au discutat despre un nou manifest anti-Islam, inclusiv interdicţii privind minaretele de pe moschee, chemarea la rugăciune şi voalul care acoperă complet chipurile femeilor musulmane.

AfD a înregistrat unele succese în alegerile regionale de luna trecută, obţinând aproximativ un sfert dintre voturi în statul german Saxonia-Anhalt.

Partidul de aripă dreapta luptă împotriva politicii “uşilor deschise pentru refugiaţi” a cancelarului german Angela Merkel.

Germania, una dintre cele mai populare destinaţii pentru refugiaţi, a înregistrat aproximativ 1,1 milioane de refugiaţi în perioada ianuarie-decembrie 2015. Ţara se aşteaptă ca alţi aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi să sosească în ţară în următorii cinci ani.

Europa are de înfruntat un aflux fără precedent al refugiaţilor, majoritatea dintre ei fugind din zone de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria.

Mulţi învinuiesc puterile europene pentru exodul fără precedent, susţinând că politicile lor au dus la o amplificare a terorismului şi războiului în regiunile lovite de violenţe, forţând un număr tot mai mare de oameni să îşi părăsească ţările natale.