Violenţe la Istanbul de 1 mai. Poliţia dă iama în manifestanţi. Gaze lacrimogene şi un mort

Istanbulul a fost zguduit din nou de proteste, poliţia folosind gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.
Poliţia turcă împiedică manifestanţii să ajungă în Piaţa Taksim, 1 mai 2016
Poliţia turcă împiedică manifestanţii să ajungă în Piaţa Taksim, 1 mai 2016 (Facebook)

Poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, duminică, pentru a dispersa sutele de protestatari ce încercau să ajungă în Piaţa Taksim din Istanbul, unde manifestaţiile de 1 mai au fost interzise de Ziua internaţională a muncii.

Zeci de protestatari au fost reţinuţi, iar un bărbat a fost ucis, lovit de o maşină a poliţiei ce căra un tun cu apă.

Autorităţile turce au interzis accesul în celebra piaţă Taksim din centrul oraşului - loc tradiţional al protestelor - zonă, de obicei foarte aglomerată, fiind evacuată de poliţişti.

Între timp, sute de muncitori şi sindicalişti, agitând pancarte cu mesaje promovând solidaritatea muncitorilor, au participat la o acţiune de protest, în Bakirkoy, în apropierea aeroportului internaţional.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva membrilor Partidului Democrat pro-kurd al Popoarelor (HDP), care a încercat să organizeze propriul lor protest în Bakirkoy. Mai multe persoane au fost arestate, a declarat pentru AFP un fotograf.

De asemenea, forţele de ordine au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din districtul Sisli care încercau să mărşăluiască spre Taksim, a declarat un alt fotograf.

Potrivit agenţiei de ştiri de stat Anatolia, 36 de persoane au fost reţinute în Sisli şi districtul vecin Beşiktaş, în timp ce se îndreptau spre Taksim.

Persoana care a fost ucisă a fost lovită de un vehicul al poliţiei dotat cu tun de apă, cunoscut sub acronimul turc TOMA, vehicul care a devenit omniprezent în ultimii ani în locurile unde poliţia înăbuşă proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe