Sindicaliştii MAI ies în stradă: "Avem un deficit real de peste 20.000 de oameni!"

În ajunul Zilei Poliţiei Române, circa 250 de actuali şi foşti angajaţi MAI au protestat în faţa Ministerului, reamintindu-i lui Petre Tobă că personalul este mult subdimensionat, că poliţia suferă de subfinanţare cronică şi în timp ce şefii se plimbă cu AUDI, poliţiştii nu mai prididesc făcând ore suplimentare pentru care nu sunt plătiţi.
Protest al Sindicaliştilor din Poliţie
Protest al Sindicaliştilor din Poliţie (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În urma negocierilor între sidicalişti şi reprezentanţii MAI s-a convenit că vor urma noi runde de discuţii, pentru a se stabili modul în care pot fi implementate revendicările acestora. Potrivit liderului SNPPC, în ceea ce priveşte lipsa de personal, MAI va angaja în primă fază 3000 de persoane.

Circa 1050 de posturi ar urma să fie ocupate de foştii angajaţi disponibilizaţi abuziv în 2011. Procedurile vizând reîncadrarea acestora ar urma să fie demarate la începutul lunii aprilie a.c.

***

În jur de 250 de angajaţi MAI, membri ai şi Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) precum şi foşti angajaţi ai Ministerului de Interne au pichetat joi sediul instituţiei condusă de Petre Tobă, reclamând gravele deficienţe din sistem.

Ţinând pancarte cu mesaje precum "Voi Audi A6, Q, A8, noi 3 litri/zi/LOGAN", "Muncă suplimentară neplătită = sclavie" "Avem onoarea să va raportăm, abuzurile voastre nu le mai suportăm", "Personalul contractual din MAI plătit sub salariul minim", sindicaliştii au acuzat deficienţe uriaşe de personal, condiţii în care angajaţii prestează un volum foarte mare de muncă suplimentară, care rămâne în genere neremunerat. De asemenea, SNPPC mai reclamă nerespectarea legii în ceea ce priveşte salariile minime la încadrare.

Sindicaliştii SNPPC pichetează Ministerul de Interne
Sindicaliştii SNPPC pichetează Ministerul de Interne (Epoch Times România)

"Ne-a scos în stradă, în principal, deficitul uriaş de personal din MAI. Avem un deficit real de peste 20.000 de oameni din care 15.000 poliţişti şi diferenţa de 5000, personal contractual jandarmi şi pompieri. Or, în condiţiile în care funcţionezi cu un deficit atât de mare, sigur că nu poţi asigura liniştea publică decât prin muncă suplimentară, muncă suplimentară care nu e plătită sau recompensată în natură, cum prevede legiuitorul. Şi sigur că de aici intrăm într-un cerc vicios şi s-a creat un conflict între noi şi MAI. Noi dorim să angajeze oameni în sistem, să îi şcolarizeze, ca să putem funcţiona normal", a declarat pentru Epoch Times, Dumitru Coarnă, vicepreşedinte SNPPC.

Întrebat cum s-a ajuns în situaţia în care MAI să aibă, dintr-o dată, un astfel de deficit de personal, Coarnă a acuzat managementul defectuos.

"În permanenţă s-a invocat lipsa banilor! Practic poliţia a fost subfinanţată din 90 încoace şi uşor, uşor, lucrurile s-au agravat. Foarte mulţi au plecat la pensie, foarte mulţi au plecat din prin demisie, pentru că nu mai suporta aceste condiţii de muncă. Imaginaţi-va un poliţist sau un jandarm, care lucrează în medie 230 - 240 de ore şi primeşte 1680 lei. Imaginaţi-vă că lucrează multe ore de noapte, sâmbete, duminici şi nu este plătit." , a acuzat liderul sindical.

Dumitru Coarnă
Dumitru Coarnă (Epoch Times România)

O altă revendicarea importantă a sindicaliştilor este legată de respectarea legalităţii în ceea ce priveşte nivelul de salarizare a personalului MAI:

"Personalul contractual din MAI are un salariu de încadrare mai mic decât salariul minim brut de 1050 lei. Sunt lucruri prevăzute de lege, iar ministerul nu le respectă. Niciun personal contractual din MAI nu primeşte la încadrare salariul minim de 1050. Abuziv se acordă 766, 866 de lei, deci lucrurile sunt şi în altă zonă de nerespectare a legalităţii!", susţine Coarnă.

Liderul SNPPC a mai precizat că printre doleanţele prezentate de sindicatul său se află şi încadrarea personalului MAI disponibilizat abuziv în 2011. Potrivit acestuia, există promisiuni că 1107 de funcţii vor fi ocupate în luna aprilie de poliţiştii, jandarmii şi pompierii disponibilizaţi în 2011.

"Avem o promisiune a ministerului. Având în vedere şi deficitul de personal (...) regula de bază este rechemarea în activitate a cadrelor militare, avem 250 de posturi pentru jandarmerie, 350 pentru ISU şi 450 posturi pentru poliţie de frontieră şi poliţie naţională. Avem promisiunea că se va rezolva această problemă astăzi!", a declarat la rândul său Cristian Negruţ, lider onorific al foştilor angajaţi MAI disponibilizaţi în 2011

Lista de revendicări a sindicaliştilor a fost transmisă ministrului Petre Tobă, iar o delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii la minister. În caz că doleanţele lor nu se soluţionează, sindicaliştii anunţă mitinguri succesive în perioada aprilie-mai.

Explozie a unei maşini capcană în Gaziantep
Explozie a unei maşini capcană în Gaziantep (Facebook, Alghadeer Satellite Channel)

Protest al Sindicaliştilor din Poliţie
Protest al Sindicaliştilor din Poliţie (Epoch Times România)

Protest al Sindicaliştilor din Poliţie
Protest al Sindicaliştilor din Poliţie (Epoch Times România)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne