Directorul SIE confirmă că orice telefon poate fi interceptat; demnitarii români să nu discute informaţii confidenţiale pe telefonul mobil

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu,
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Nimeni nu este atât de infantil încât să îşi imagineze că telefoanele nu se ascultă, în condiţiile în care 95% din sateliţii care se învârt în spaţiul extra-atmosferic pentru studierea paşnică a cosmosului sunt sateliţi de spionaj, a declarat vineri Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, la Digi 24.

"Nimeni nu e atât de infantil încât să-şi închipuie că [telefoanele n.r.] nu se ascultă. Evident că se ascultă. Evident că una din sursele cele mai importante de informaţii pentru un serviciu, inclusiv la noi, sunt semnalele radio, audio. 95% din sateliţii care se învârt în spaţiul extra-atmosferic pentru studierea paşnică a cosmosului sunt sateliţi de spionaj”, a spus Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe.

Oricine poate fi spionat, a precizat Meleşcanu, declarând că nu a fost surprins că Angela Merkel a fost interceptată, având în vedere că „tot ce este semnal digital, audio, video care circulă în atmosferă este interceptat fără niciun fel de probleme”. Nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor:

"Tot ce este semnal audio, video şi aşa mai departe şi iese în atmosferă este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate şi problema e dacă poţi să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Şi noi facem asta, şi toată lumea (...) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare", a punctat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă SIE ascultă decidenţi politici din alte ţări, directorul instituţiei a negat: "Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale şi la noi".

În ceea ce-i priveşte pe demnitarii români, Meleşcanu nu exclude varianta ca şi ei să fi fost interceptaţi, în special dacă au vorbit de pe telefoane mobile obişnuite în străinătate:

„Este imposibil la ora actuală să dai cuiva garanţia că tot ceea ce vorbeşte pe un telefon care merge printr-un satelit sau printr-un site de socializare prin internet că nu este interceptat. (...) o fac şi alţii, o facem şi noi fără niciun fel de problemă”, a precizat Meleşcanu.

Aşadar, şeful SIE îi sfătuieşte pe demnitari să nu poarte conversaţii oficiale de pe telefonul mobil:

"Noi facem această recomandare tuturor beneficiarilor: vă rugăm frumos nu vorbiţi pe telefonul mobil, mai ales dacă sunteţi în străinătate, într-o deplasare. Aveţi ceva de vorbit? E o ambasadă, sunt posibilităţi de a comunica. Dacă beneficiarul respectă sau nu, sigur că e opţiunea lui", a declarat Teodor Meleşcanu.

În ceea ce priveşte protecţia datelor gestionate de servicii, întrebat dacă ar putea să apară un caz Snowden în România, Teodor Meleşcanu a negat. Informaţiile pe care le gestionează SIE nu se vor scurge în presă aşa cum s-au scurs informaţiile Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA. Fiind mult mai mic decât serviciile americane, SIE, care beneficiază şi de proceduri foarte bune, nu va fi victima unui fenomen de tip Snowden în niciun caz.

„Măsurile şi procedurile pe care le avem, nu vorbesc de alte servicii, la Serviciul de Informaţii Externe fac, din punctul meu de vedere, practic imposibilă în sistemul nostru. Nu avem magnitudinea pe care o au serviciile americane, nu avem contractori externi. Nu lucrăm cu firme externe. Avem o serie de proceduri care fac, din punctul meu de vedere, imposibilă. În afară de faptul că este interzis să le avem asupra noastră, în instituţia noastră nu se pot folosi niciun fel de sisteme de înregistrare. Nu e voie să intri cu memorie externă, nu poţi folosi CD-uri, absolut nimic. Dacă încerci să introduci un asemenea lucru într-un calculator, automat se activează o alarmă şi vine peste tine. Asta cu tras pe stick-uri la noi nu merge. Se poate întâmpla, lumea mai vorbeşte, dar să extragi o asemenea cantitate de informaţii, care se poate face numai pe memorii externe, la noi este exclusă şi vă spun asta cu foarte mare seriozitate”, a susţinut Teodor Meleşcanu.