Directorul Human Rights Watch blocat la intrarea în Hong Kong. Trebuia să prezinte un raport despre încălcarea drepturilor de către China comunistă

Andrei Popescu
13.01.2020

alte articole

Kenneth Roth (Ed Jones/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
13.01.2020

Directorul organizaţiei Human Rights Watch, care monitorizează situaţia drepturilor omului, a declarat că i s-a refuzat intrarea duminică în Hong Kong, unde trebuie să lanseze cel mai recent raport mondial al organizaţiei săptămâna aceasta.

Kenneth Roth, directorul grupului, a declarat că a fost blocat pe aeroportul din Hong Kong unde i s-a refuzat intrarea pentru prima dată. Roth nu se află la prima vizită în Hong Kong

Pe parcursul a şapte luni de proteste anti-guvernamentale deseori violente, oraşul controlat de China comunistă a împiedicat intrarea mai multor activişti şi jurnalişti străini.

„Anul acesta (noul raport) descrie modul în care guvernul chinez subminează sistemul internaţional pentru drepturile omului. Dar autorităţile mi-au blocat intrarea în Hong Kong, ilustrând că problema se agravează ”, a declarat Roth într-o postare pe contul său de Twitter.

El a adăugat că oficialii departamentului de imigrare din Hong Kong au citat doar „motive legate de imigrare”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că Human Rights Watch a încurajat radicalii din Hong Kong „să întreprindă acţiuni violente şi extremiste”. „Au instigat activităţile separatiştilor din Hong Kong şi au o responsabilitate majoră pentru haosul actual”, a afirmat Geng.

Răspunzând întrebărilor Reuters, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Imigrări din Hong Kong a spus că nu comentează cazuri individuale.

Human Rights Watch, cu sediul la New York, trebuia să lanseze Raportul Global pe 2020, de 652 de pagini la Clubul corespondenţilor străini din Hong Kong pe 15 ianuarie.

Roth va lansa acum raportul pe 14 ianuarie la ONU, în New York, a declarat organizaţia într-un comunicat.

Human Rights Watch a declarat că un oficial al Ministerului Afacerilor Externe din China a ameninţat că va impune „sancţiuni” nespecificate împotriva organizaţiei şi a mai multor organizaţii pro-democraţie din SUA la începutul lunii decembrie. Nici autorităţile din Beijing, nici cele din Hong Kong nu au furnizat detalii suplimentare, a adăugat acesta.

Clubul corespondenţilor străini din Hong Kong a afirmat într-o declaraţie, că este îngrijorat de faptul că guvernul din Hong Kong foloseşte departamentul de imigraţie pentru a acţiona punitiv împotriva organizaţiilor şi reprezentanţilor mass-media cu care nu este de acord.

Hong Kong-ul a plonjat într-un adevărat război urban după ce în iunie 2019, regimul comunist de la Beijing a încercat să introducă un pachet legislativ care să submineze sistemul de Justiţie moştenit de la britanici, permiţând extrădarea suspecţilor din centrul financiar în China, pentru a fi deferiţi justiţiei controlate de Partid.

Iniţiativa a scos în stradă milioane de persoane în peste şapte luni de proteste, care au devenit violente după ce poliţia hong-kongheză a încercat a reprime demonstraţiile cu brutalitate, inclusiv prin împuşcarea protestatarilor cu muniţie de război de la mică distanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor