Hong Kong: poliţia împuşcă protestatari de la 1 metru, cu muniţie de război [video]

Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în districtul turistic Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 27 octombrie 2019
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în districtul turistic Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 27 octombrie 2019 (Screenshot)

Poliţia din Hong Kong a deschis focul şi a rănit cel puţin un protestatar luni, potrivit mai multor surse de ştiri.

Poliţia a tras cu muniţie de război în protestatarii strânşi în partea de est a insulei Hong Kong, iar un post local de TV a arătat imagini ale unui protestatar rănit când poliţia a deschis focul.

Filmările video arătau un protestatar care era ţinut de către poliţie cu faţa în jos în sângele scurs pe caldarâm, cu ochii larg deschişi.

Pe clip mai apăreau ofiţeri de poliţie care pulverizau gaze lacrimogene asupra unei femei din apropiere, în timp ce privitorii aruncau cu lăzi de plastic înspre ofiţeri, pentru a protesta faţă de abuzuri.

Protestatarul împuşcat este în stare critică, potrivit CableTB.

Poliţia anti-revoltă a apărut la faţa locului imediat după incident, ajutându-i pe ofiţerii de trafic să disperseze mulţimile de protestatari care se strângeau la faţa locului potrivit RTHK.

Oamenii furioşi au început să ceară explicaţii cu privire la împuşcături, dar au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene de poliţia anti-revoltă. O femeie care a continuat să se confrunte cu ofiţerii a fost aruncată la pământ, în timp ce mulţimea furioasă arunca cu obiecte către ofiţeri şi îi înjura.

O ambulanţă a ajuns în circa şase minute de la împuşcături, moment în care primul bărbat împuşcat a părut că abia se mişcă, fiind într-o baltă de sânge.

În urma împuşcăturilor, poliţia a izolat cu cordoane zona, dar cu toate acestea o mulţime de sute de oameni s-a adunat rapid la intersecţie, înjurând ofiţerii. Mulţi trecători erau extrem de agitaţi. Poliţiştii le-au ordonat să plece imediat, dar deoarece au fost ignoraţi de protestatari, au folosit apoi gaze lacrimogene.

Poliţia a emis o declaraţie că protestatarii radicali au ridicat baricade în mai multe puncte din oraş şi i-au avertizat pe manifestanţi să „oprească imediat actele ilegale”. Niciun reprezentant al poliţiei nu a comentat filmările cu împuşcăturile.

Violenţa de luni a urmat celui de-al 24-lea week-end consecutiv de tulburări îndreptate împotriva regimului comunist de la Beijing, activiştii blocând drumurile şi centrele comerciale din New Territories, din Hong Kong şi peninsula Kowloon.

Haosul de luni a survenit după ce, vineri, un student a decedat la câteva zile după ce a căzut într-o parcare aflată în apropierea unei zone în care poliţia răspândea masiv gaze lacrimogene.

Protestatarii sunt ultragiaţi de acţiunile extrem de brutale ale poliţiei şi imixtiunile regimului comunist de la Beijing în libertăţile fostei colonii britanice, garantată de formula „o ţară, două sisteme” pe care China a promis că o va respecta atunci când a preluat guvernarea insulei în 1997.

Acum, Partidul Comunist a avertizat că violenţa continuă a protestatarilor din Hong Kong poate genera o invazie a Hong Kong-ului, deşi până acum Beijing-ul a manifestat reţinere, preferând să acţioneze cu ajutorul guvernului marionetă din Hong Kong, pentru a evita problemele de imagine care ar rezulta dacă ar trimite armata în centrul financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe