Sute de arestări în Hong Kong după proteste masive de Anul Nou

În ciuda presiunii imense exercitate de regimul comunist chinez, protestele din Hong Kong continuă
În ciuda presiunii imense exercitate de regimul comunist chinez, protestele din Hong Kong continuă (Hong Kong Free Press)

Poliţia din Hong Kong a arestat aproximativ 400 de persoane ca urmare a protestelor de Anul Nou.

Demonstraţiile au început ca un marş paşnic pro-democraţie la care au participat zeci de mii de oameni, însă a escaladat rapid în violenţe după sosirea forţelor de ordine care au tratat brutal participanţii.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile.

Peste şapte mii de persoane au fost arestate de către forţele de ordine în cele aproape şapte luni de proteste de stradă ale locuitorilor Hong Kong-ului.

Tulburările au fost generate de o încercare a regimului comunist de la Beijing de a introduce un pachet legislativ care ar fi permis extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China, aruncând practic în aer Justiţia oraşului, construită pe model britanic.

Tensiunile de miercuri au apărut după ce au fost făcute unele arestări în cartierul barurilor, Wan Chai, lângă o sucursală a grupului bancar global HSBC, care este ţinta frecventă a furiei protestatarilor în ultimele săptămâni.

Când au fost operate arestările, un număr mare de protestatari îmbrăcaţi în negru s-au strâns la faţa locului, în timp ce alţi protestatari au format lanţuri umane pentru a le transmite materiale cu care să înceapă luptele de stradă - inclusiv pavele - forţând poliţia să aducă întăriri.

Apoi, poliţia le-a cerut organizatorilor să înceteze marşul devreme, iar mulţimea s-a dispersat după ce autorităţile au folosit tunuri cu apă.

Jimmy Sham, unul dintre liderii Frontului pentru Drepturile Civile, ONG-ul care a organizat marşul, a criticat decizia poliţiei de a interveni ca mulţimea să se împrăştie şi a spus că arestările au fost făcute în mod ilegal.

Poliţia a declarat joi că a arestat 420 de persoane în timpul sărbătorii de Anul Nou, cele mai multe în ziua de Anul Nou, 287 dintre ele fiind învinuite că auj participat la adunare ilegală, inclusiv un tânăr de 12 ani.

Organizatorii au estimat că puţin peste un milion de oameni au luat parte la marşul de Anul Nou. Poliţia a susţinut că protestatarii au fost în număr de 60.000.