Războiul urban din Hong Kong continuă. Apar bannere "Hongkong rezist"
focus
alte articole
Poliţia anti-revoltă din Hong Kong şi protestatarii au folosit reciproc şi în acest weekend gaze lacrimogene şi coctailuri Molotov, după ce un marş anti-guvernamental neaprobat, care a scos în stradă zeci de mii de locuitori, a devenit violent.
Sute de magazine ale firmelor chinezeşti şi băncile chineze au fost vandalizate.
După două săptămâni de relativ calm, mitingul de duminică a arătat că această campania pro-democraţie beneficiază de un sprijin masiv din partea populaţiei şi că protestatarii sunt hotărâţi să se confrunte în continuare cu poliţia.
Hong Kong a fost zguduit de patru luni de proteste masive şi deseori violente după ce regimul comunist de la Beijing a încercat să introducă o legislaţie care să permită extrădarea în China a celor consideraţi suspecţi de Partidul Comunist Chinez. Tribunalele chineze sunt complet controlate de partidul-stat.
Duminică, protestatarii au aruncat coctailuri Molotov către staţia de poliţie Tsim Sha Tsui din peninsula Kowloon, după ce poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
Unii manifestanţi au ridicat bariere aprinse pe Nathan Road, în cartierul comercial din cartierul Kowloon, în timp ce poliţia anti-revoltă, a atacat mulţimea de protestatari folsind în acelaşi timp gaze lacrimogene.
Poliţia a folosit numeroase tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, stropind mulţimea cu jeturi de colorant albastru, pentru a putea identifica participanţii la proteste.
Duminică a marcat cea mai intensă folosire a tunurilor de apă pentru dispersarea şi apoi identificarea protestatarilor, iar mulţimea a acuzat tuse, uneori convulsivă, de pe urma stropirii cu apă, ridicând posibilitatea utilizării de către poliţie a substanţelor iritante în apa folosită.
Poliţia a declarat ilegal marşul de duminică pe motivul preocupărilor legate de "siguranţa publică".
Mulţi protestatari - de la studenţi şi tineri până la vârstnici - au folosit umbrele pentru a-şi proteja feţele de camerele de monitorizare.
În primele ore, marşul a fost paşnic. La începutul marşului, bannerele cu „eliberaţi Hong Kong-ul” se puteau observa peste tot. Pe alte bannere scria „HongKongers Resist”, iar graffiti-urile pe pereţi sunt anti-comuniste „Mai bine mort decât comunist”.
Nucleul dur al protestatarilor au ridicat baricade şi au scris cu graffiti pe pereţi: „Mai bine murim în picioare, decât să trăim în genunchi!” Unii au scos pavelele şi le-au aruncat înspre cordoanele de poliţie.
Protestatarii cred că refuzul poliţiei de a elibera un permis pentru marşul de duminică a fost o încercare de a limita protestele, cu speranţa că oamenii se vor teme de arestări.
Oficial, Hong Kong-ul ar trebui guvernat sub formula „o ţară, două sisteme”, care prevede ca libertăţile oraşului, ce nu sunt reale pe continent, cum ar fi independenţa Justiţiei, să fie respectate.
Protestatarii au solicitat cinci puncte de bază, după ce Carrie Lam, aflată la cârma guvernului marionetă, a retras legea care permitea extrădarea în China: sufragiu universal, deschiderea unei anchete independente asupra acţiunilor poliţiei împotriva protestatarilor, amnistie pentru cei acuzaţi, încetarea încadrării protestelor drept revoltă (care atrage pedepse de până la 10 ani închisoare) şi retragerea oficială a proiectului de extrădare.
Lam a afirmat că proiectul de lege este "mort", dar nu l-a retras în mod oficial. Ea a respins celelalte cereri.
Duminică, Lam a promis că o anchetă asupra acţiunilor poliţiei va fi finalizată până în decembrie.
Două persoane au fost împuşcate de poliţişti, iar acţiunile brutale ale poliţiei au produs mii de răniţi de când protestele au escaladat în iunie. Poliţia a arestat peste două mii de persoane.
Centrul financiar asiatic se află în faţa primei recesiuni din ultimii 12 ani, din cauza tulburărilor produse de imixtiunea regimului comunist de la Beijing în sistemul de justiţie al locuitorilor oraşului.