Donald Trump aprobă o lege care sprijină protestatarii şi drepturile civile din Hong Kong

Andrei Popescu
28.11.2019

focus

alte articole

Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2019

Preşedintele american Donald Trump a aprobat, miercuri, legislaţia votată în Congres care sprijină protestatarii din Hong Kong, în pofida obiecţiilor vehemente ale Chinei.

Evoluţia survine într-un moment în care Trump negociază dur cu partea chineză în războiul comercial pe care îl duce cu regimul comunist de la Beijing.

Legislaţia, aprobată în unanimitate de Senatul SUA şi respinsă de către un singur parlamentar în Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută, cere Departamentului de Stat să certifice, cel puţin anual, că Hong Kong-ul păstrează suficientă autonomie pentru a justifica condiţii comerciale favorabile din partea SUA, care au ajutat centrul financiar să îşi menţină poziţia dominantă în Asia de sud-est. De asemenea, legea ameninţă cu sancţiuni pentru cei care facilitează încălcarea drepturilor omului.

Congresul a aprobat al doilea proiect de lege, pe care Trump l-a semnat de asemenea, care interzice exportul muniţiilor de control a mulţimilor, precum gaze lacrimogene, spray cu piper, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă către poliţia din Hong Kong.

„Am aprobat aceste proiecte de lege din respect pentru preşedintele Xi, China şi pentru oamenii din Hong Kong. Sunt promulgate în speranţa că liderii şi reprezentanţii Chinei şi Hong Kong-ului vor putea să îşi rezolve pe cale amiabilă diferendele, lucru care va duce la pace şi prosperitate pe termen lung pentru toţi”, a punctat Trump într-o declaraţie.

Hong Kong este tulburat, de şase luni, de ciocniri de stradă deseori violente, care au fost generate de încercarea regimului comunist de a introduce o legislaţie care să permită extrădarea suspecţilor din oraşul-insulă în China, pentru a fi deferiţi tribunalelor controlate de Partid.

Iniţiativa chineză este considerată sabotarea, de către Partid, a sistemului de Justiţie din Hong Kong, moştenit de la britanici.

Trump nu declarase dacă va semna sau nu legea, iar în momentul votării ei administraţia se afla în negocieri dure cu Partidul comunist pentru obţinerea unui armistiţiu în războiul comercial pe care cele două puteri l-au început cu doi ani în urmă.

China a denunţat legislaţia ca o ingerinţă brutală în afacerile sale şi o încălcare a dreptului internaţional.

După ce Senatul a aprobat legislaţia, Beijingul a promis contra-măsuri pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea, în pofida faptului că regimul de la Beijing a promis că va respecta drepturile civile ale locuitorilor din Hong Kong sub principiul "o ţară, două sisteme".

Ministerul chinez de Externe a declarat că Statele Unite trebuie să înceteze imediat să intervină în Hong Kong şi în celelalte afaceri interne ale Chinei, sau „vor avea loc consecinţele negative”.

Declaraţia face parte din campania de propagandă internă a partidului, administraţia Trump fiind criticată până acum pentru lipsa de reacţie în faţa brutalităţilor comise de poliţia din Hong Kong împotriva manifestanţilor.

Dacă Trump ar fi ales să respingă legea, veto-ul său ar fi putut fi anulat cu două treimi de voturi atât în Senat, cât şi în Cameră - un lucru uşor de obţinut, dat fiind sprijinul bipartizan al legii. Proiectul ar fi devenit automat lege pe 3 decembrie dacă Trump ar fi ales să nu facă nimic.

Mulţi consideră că legislaţia SUA este simbolică, dar prevederile proiectelor de lege au potenţialul, dacă este pus în aplicare, de a susţine relaţiile dintre Statele Unite şi Hong Kong şi de a schimba statutul teritoriului în cel obişnuit pentru orice alt oraş chinez.

Analiştii spun că orice acţiune de a pune capăt tratamentului special de care se bucură Hong Kong-ul ar putea însemna o pierdere pentru Statele Unite, care a beneficiat de condiţiile comerciale favorabile cu centrul financiar.

Acestea fiind spuse, proiectele de lege conţin derogări puternice care ar permite preşedintelui să-şi blocheze prevederile din motive de securitate naţională şi de interes naţional.

Comerţul dintre Hong Kong şi Statele Unite a fost estimat la 67,3 miliarde USD în 2018, Statele Unite având un excedent de 33,8 miliarde USD - cel mai mare înregistrat cu vreo ţară sau teritoriu, potrivit Biroului Reprezentantului pentru Comerţ din SUA, citat de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor