Poliţia din Hong Kong asaltează o femeie gravidă, intră cu motocicleta într-un grup de protestatari

Lupte de stradă, noaptea, între poliţie şi studenţi în campusurile din Hong Kong
Lupte de stradă, noaptea, între poliţie şi studenţi în campusurile din Hong Kong (Kaiser/United Social Press)

Un ofiţer de poliţie din Hong Kong a fost surprins marţi într-un video, cum proiecta spray lacrimogen în repetate rânduri către o femeie însărcinată, fără ca aceasta să fie violentă.

Clipul video postat marţi a arătat o tânără însărcinată adresând critici verbale unui grup de poliţişti anti-revoltă, apoi unul dintre ei i-a proiectat brusc în faţă spray lacrimogen, posibil ca răspuns la criticile adresate. Femeia s-a întors cu spatele la poliţist şi a încercat să-şi protejeze faţa, dar acesta a urmărit-o şi a pulverizat din nou spray.

Când femeia s-a agitat şi a început să gesticuleze către poliţist, poliţiştii prezenţi au trântit-o pe jos şi au proiectat asupra ei gaze lacrimogene. Clipul se încheie cu o scenă în care femeia însărcinată este la sol, ţintuită de poliţişti, care împiedică privitorii să se implice.

Daily Mail a raportat că incidentul a avut loc în Hung Hom la ora locală aproximativ 10:00, menţionând că materialul video a fost postat online de activistul Joshua Wong şi „nu a fost verificat”.

Un alt incident petrecut luni arată un ofiţer de poliţie care a intrat în mod repetat cu motocicleta poliţiei într-un grup de protestatari care se retrăgea de pe o stradă. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că ofiţerul de pe motocicletă a reacţionat într-un mod violent după ce unul dintre colegii săi ar fi fost orbit temporar de protestatarii care i-au pulverizat o substanţă necunoscută în faţă. Poliţistul a fost suspendat.

Poliţia din Hong Kong, pe vremuri considerată una dintre cele mai civilizate din zonă, este acum acuzată de un şir nesfârşit de abuzuri.

Au existat numeroase incidente de vătămări grave pe care forţele "de menţinere a ordinii" le-au cauzat protestatarilor de-a lungul lunilor de proteste - începând cu orbiri datorate gloanţelor de cauciuc trase din proximitate, fracturi ale membrelor, folosirea muniţiei de război - inclusiv împotriva unui elev - asaltarea reporterilor.

Demonstraţiile din Hong Kong - care au început ca proteste împotriva unui proiect legislativ impus de guvernul marionetă al oraşului, care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China pentru a fi deferiţi tribunalelor comuniste - au evoluat într-un adevărat război urban dus de locuitori împotriva regimului comunist de la Beijing.

Cele şase luni de violenţe au cauzat deja căderea repetată a bursei, cea mai importantă din Asia de Sud Est, precum şi cereri de rediscutare a regimului economic preferenţial pe care oraşul îl are cu Statele Unite.

Beijingul, acuzat de presiunile asupra drepturilor civile din Hong Kong, învinuieşte la rândul său SUA şi Marea Britanie de imixtiune în treburile interne, în ciuda faptului că Occidentul păstrează o tăcere suspectă cu privire la evidentele abuzuri pe care Partidul Comunist le comite în Hong Kong şi în China în general.