China suspendă vizitele militarilor americani în Hong Kong, vituperează împotriva ONG-urilor americane
focus
alte articole
China a declarat luni că navele şi aeronavele militare americane nu vor avea voie să viziteze Hong Kong-ul şi a anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva mai multor organizaţii non-guvernamentale din SUA pentru încurajarea protestatarilor de a „se angaja în acte extremiste, violente şi criminale”.
Măsurile au fost anunţate de Ministerul de Externe al Chinei, ca răspuns la legislaţia americană adoptată săptămâna trecută în sprijinul protestatarilor care duc un adevărat război urban împotriva regimului comunist chinez.
Ministerul a transmis că a suspendat vizitele militarilor din Statele Unite pe o perioadă nedeterminată şi a avertizat cu privire la unele măsuri punitive viitoare.
„Solicităm SUA să corecteze greşelile şi să nu mai interfereze în treburile noastre interne. China va lua măsuri suplimentare, dacă este necesar pentru a menţine stabilitatea şi prosperitatea Hong Kong-ului şi suveranitatea Chinei ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hua Chunying, la o informare zilnică la Beijing.
Săptămâna trecută, China a promis că va emite „măsuri ferme de răspuns” după ce preşedintele american Donald Trump a semnat „Legea privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong”, care sprijină protestatarii anti-guvernamentali din Hong Kong şi ameninţă China cu sancţiuni.
Cel mai mare centru financiar al Asiei de sud-est este zguduit de şase luni de proteste non-stop generate de imixtiunile regimului chinez în sistemul juridic al insulei.
ONG-urile cu sediul central din SUA vizate de Partidul Comunist Chinez includ National Endowment for Democracy, National Democratic Institute for Internaţional Affairs, the Internaţional Republican Institute, Human Rights Watch, and Freedom House, ultimele două fiind organizaţii recunoscute de monitorizare a drepturilor omului.
„Acestea au o anumită responsabilitate pentru haosul din Hong Kong şi ar trebui sancţionate şi să plătească preţul”, a afirmat Hua, fără să motiveze acuzaţiile la adresa ONG-urilor.
În perioade normale, Hong Kong-ul este vizitat anual de numeroase nave americane, tradiţie care datează din epoca colonială anterioară anului 1997, când regimul comunist a preluat insula de la Marea Britanie, obligându-se să continue respectarea drepturilor şi libertăţilor oraşului sub principiul "o ţară, două sisteme".
Uneori, vizitele navelor americane au fost refuzate pe fondul tensiunilor mai mari, iar oraşul a refuzat accesul în august a două nave americane.
USS Blue Ridge, nava de comandă a Flotei a Şaptea, cu baza centrală în Japonia, s-a oprit la Hong Kong în aprilie - ultima navă care a vizitat insula înaintea protestelor masive care au izbucnit în iunie.
ONG-urile străine sunt deja restricţionate în China şi au fost avertizate pentru raportarea problemelor legate de drepturile civile, inclusiv detenţia în masă a musulmanilor uiguri din Xinjiang şi rapoarte despre persecuţia la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong de către Partidul Comunist.