Lider al protestelor din Hong Kong linşat. Proteste masive în Parlamentul oraşului
focus
alte articole
Parlamentarii anti-comunişti din Hong Kong au acuzat liderul guvernului-marionetă al oraşului şi i-au cerut demisia, joi, în timpul unei sesiuni legislative care a fost suspendată în mod repetat, pe măsură ce numeroşi politicieni erau scoşi din încăpere.
Incidentele au marcat cea de-a doua zi de haos în Consiliul Legislativ din Hong Kong - care funcţionează asemenea unui Parlament - în timp ce liderul Carrie Lam a încercat să răspundă întrebărilor cu privire la politica sa în cadrul unei declaraţii anuale, pe care, însă, a fost nevoită să o transmită prin video link, după incidente similare pentrecute miercuri.
Tulburările din forul legislativ subliniază criza politică din ce în ce mai adâncă în care a plonjat centrul financiar, după ce Beijingul a insistat să împingă un proiect legislativ care să ruineze sistemul de Justiţie din Hong Kong, oferind posibilitatea extrădării suspecţilor în China, unde tribunalele se află la comanda Partidului Comunist Chinez.
Pe 16 octombrie protestatari mascaţi care purtau cuţite şi ciocane l-au atacat pe liderul uneia dintre cele mai mari grupări pro-democraţie din oraş, Jimmy Sham.
Pe parcursul celor patru luni de proteste au fost semnalate mai multe episoade în care bande înarmate care acţionau sub privirile poliţiei au atacat protestatarii anti-comunişti.
Hong Kong-ul are unele dintre cele mai bine organizate bande criminale din Asia - binecunoscutele Triade -, care cooperează deseori cu Partidul Comunist Chinez.
Amnesty Internaţional a cerut autorităţilor să investigheze "atacul oribil" care trimite un semnal îngrijorător.
Carrie Lam, care este susţinută de regimul comunist, a anunţat miercuri măsuri pentru combaterea deficitului cronic de locuinţe din oraş, înainte să fie întreruptă în Parlament.
Joi, parlamentarii pro-democraţie au cerut din nou demisia lui Lam, spunând că mâinile ei sunt pătate de sânge. De asemenea, i-au solicitat să răspundă cerinţelor protestatarilor de a elibera arestaţii şi a forma o comisie de anchetă împotriva abuzurilor poliţiei comise în timpul protestelor.
Zeci de membri ai Parlamentului au fost scoşi pe sus în timp ce strigau şi fluturau pancarte.
Parlamentarul pro-democraţie, Claudia Mo, a condamnat atacul de miercuri asupra lui Jimmy Sham, şeful "Frontului pentru drepturile civile ale omului".
„Nu putem să nu observăm că acest lucru face parte dintr-un întreg plan de vărsare de sânge care are legătură cu protestele paşnice din Hong Kong”, a declarat Mo, reporterilor din afara clădirii Parlamentului.
Acesta a fost al doilea incident de acest fel împotriva lui Sham.
Grupul său, care a organizat marşuri la care au participat milioane de persoane în iunie, intenţionează să organizeze un marş duminică în districtul Kowloon, în pofida faptului că autorităţile nu au confirmat că îl vor aproba.
Jimmy Sham a fost lăsat într-o baltă de sânge pe o alee după ce a fost atacat de circa cinci bărbaţi în cartierul Mong Kok, din peninsula Kowloon.