Amnesty International cere Germaniei să nu-i mai antreneze pe soldaţii chinezi
alte articole
Una dintre organizaţiile cele mai cunoscute pentru monitorizarea abuzurilor în materie de drepturi civile, Amnesty International, a cerut Germaniei să înceteze instruirea soldaţilor chinezi "în lumina situaţiei drepturilor omului din China şi a rolului general al armatei", potrivit expertului în domeniul armelor şi drepturilor omului, Mathias John.
"Nu există niciun motiv justificabil ca Germania să ajute la instruirea armatei chineze", a declarat Mathias John pentru publicaţia germană Bild am Sonntag, adăugând că, având în vedere situaţia actuală din Hong Kong, "guvernul german ar trebui să trimită un semnal clar şi imediat să înceteze orice cooperare militară ", potrivit Deutsche Welle.
Hong Kong-ul s-a scufundat într-un război urban extrem de dur, care a început în iulie - după ce Partidul Comunist Chinez a încercat să introducă o lege care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China cu scopul de a fi deferiţi tribunalelor controlate de Partid.
Asemănător protestelor vestelor galbene din Franţa, protestele iniţiale au devenit în timp un război urban împotriva autorităţilor - în cazul Hong Kong-ului,împotriva regimului comunist chinez.
Publicaţia Bild susţine că a văzut un raport militar secret în care se afirma că Germania va antrena soldaţi din 62 de ţări, inclusiv China, iar antrenamentele cu Armata de Eliberare a Poporului sunt programate în 2020. Soldaţii germani vor antrena soldaţi străini în domeniile de management, logistică, presă şi relaţii publice.
Răspunzând cererii făcute de Amnesty, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că soldaţii chinezi participă în mod regulat la evenimente educaţionale organizate de armata germană.
„Scopul nostru este să împărtăşim valorile noastre democratice cu cetăţenii din alte ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei germane, potrivit Deutsche Welle.
Pe de altă parte, Armata de Eliberare a Poporului din China este, conform Constituţiei chineze, loială Partidului Comunist şi nu statului chinez. În mod tradiţional, armata chineză este folosită pentru a oprima criticii regimului comunist - cel mai cunoscut incident fiind masacrarea studenţilor strânşi în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989, la ordinul Partidului.
Germania a devenit ţinta numeroaselor critici din partea administraţiei americane pentru eşecul finanţării cheltuielilor NATO la care s-a obligat, pentru o cooperare mult prea strânsă cu Rusia - inclusiv prin lansarea proiectului Nord Stream 2 - şi dependenţă mult prea mare de China în domeniul economic şi informaţional.