Hong Kong-ul primeşte un nou ofiţer de legătură cu China, loialist al lui Xi Jinping
alte articole
Noul şef al biroului de legătură al Chinei din Hong Kong, care a fost anunţat în mod neaşteptat la sfârşitul săptămânii, a declarat luni că speră ca hub-ul financiar asiatic, prăbuşit după mai mult de şase luni de proteste anti-guvernamentale, să revină pe „calea cea bună”.
Numirea lui Luo Huining este considerată un semn al frustrării Partidului Comunist Chinez faţă de modul în care a gestionat criza fostul ocupant al funcţiei, Wang Zhimin. După demiterea sa rapidă, Wang devine ofiţerul de legătură cu Beijingul care a stat cea mai scurtă perioadă în funcţie de la revenirea oraşului la China continentală, în 1997.
Biroul de legătură, care raportează direct Consiliului de Stat sau cabinetului Chinei, este o agenţie de protecţie a influenţei Partidului în oraş.
În noiembrie, Reuters a raportat în exclusivitate că Beijingul ia în considerare înlocuirea lui Wang, care a fost criticat pentru că nu a prevăzut reacţia publică extrem de dură faţă de un proiect legislativ privind extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China pentru a fi deferiţi justiţiei comuniste. Proiectul a aruncat oraşul în haos, generând manifestaţii de peste 1 milion de persoane şi un adevărat război urban împotriva Partidului Comunist, care continuă şi azi
Spre deosebire de Wang, care a lucrat la agenţia de ştiri de stat din China şi în cadrul biroului de legătură înainte de a fi numit, Luo Huining nu are experienţă în ceea ce priveşte activitatea din Hong Kong.
"Am lucrat pe continent în trecut, dar nu sunt familiarizat cu Hong Kong-ul", a declarat jurnaliştilor, într-o declaraţie scurtă, Luo Huining, care este în acest moment cel mai înalt oficial de pe continent cu sediul în teritoriu.
„În ultima jumătate de an, situaţia din Hong Kong a fost îngrijorătoare. Toţi speră cu nerăbdare ca Hong Kong să poată reveni pe calea cea bună”, a declarat Luo.
Om de încredere al preşedintelui Xi Jinping, Luo este cunoscut pentru aplicarea cu stricteţe a disciplinei Partidului Comunist.
Numirea sa survine la mai puţin de o lună după ce a primit o altă funcţie în Comitetul pentru afaceri financiare din legislatura naţională.
În luna noiembrie, Luo era cel mai înalt oficial al Partidului Comunist în provincia nordică Shanxi, unde fusese însărcinat cu aşa-zisa luptă anticorupţie, provincia fiind una dintre cele mai corupte din China comunistă. Anterior, Luo fusese liderul de Partid în provincia vestică Qinghai.
Hong Kong-ul a fost zguduit de proteste începând cu luna iunie, când regimul comunist de la Beijing a încercat să introducă un pachet legislativ care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China continentală, pentru a fi deferiţi justiţiei controlate de Partid. Iniţiativa a aruncat în aer fragila stare socială existentă în Hong Kong generând demonstraţii de milioane de persoane, care s-au opus încercării Beijingului de a submina sistemul "o ţară, două sisteme" pe care s-a angajat să-l respecte la preluarea oraşului de la Marea Britanie.
De atunci protestele împotriva pachetului legislativ au evoluat într-o largă mişcare pro-democraţie, anti-comunistă.
Tulburarea din Hong Kong este cea mai mare provocare politică cu care se confruntă liderul comunist Xi Jinping de la ascensiunea la putere la sfârşitul anului 2012.
Luo Huining a afirmat că tipul de guvernare „o ţară, două sisteme” care garantează libertăţile Hong Kong-ului care nu sunt disponibile pe continent este cel mai mare avantaj al oraşului şi că legea de bază, mini-constituţia oraşului, va fi „pusă în aplicare total”.
Însă promisiunile făcute de oamenii de bază ai liderului comunist sunt privite cu scepticism de mulţi analişti din Hong Kong, familiari cu metodele Partidului Comunist Chinez.