Dinte de acum 560.000 de ani, descoperit în Franţa

Dinte
Dinte (Musée Homme de Tautavel)

Experţii consideră că o recentă descoperire este de o mare însemnătate deoarece poate dezvălui dacă omul de Neanderthal provine dintr-o linie unică. Un arheolog voluntar francez, în vârstă de 16 ani, împreună cu un coleg de 20 de ani, au găsit săptămâna trecută în sud-estul Franţei, un dinte al unui adult ce a trăit acum 560.000 de ani, o ''concluzie importantă'' în opinia cercetătorilor.

Dintele a fost găsit într-unul dintre cele mai importante situri preistorice, în Tautavel din Pirineii orientali francezi.

''Acest dinte mare de adult - nu ştim dacă este al unui bărbat sau al unei femei - a fost găsit în timpul unor excavaţii într-un strat al solului, despre care ştim că este de acum 550.000 - 580.000 de ani, deoarece am utilizat diferite metode de datare'', a explicat paleoantropologul Amelie Viallet, în vârstă de 39 de ani.

''Este o mare descoperire, pentru că avem foarte puţine fosile umane din această perioadă în Europa”, a comentat Viallet.

''Este piesa de puzzle ce ne lipsea pentru a putea răspunde la o întrebare crucială: provine omul de Neanderthal de acum 120.000 de ani dintr-o linie unică?”, a adăugat A. Viallet.

Descoperirea actuală ar putea completa ipoteza cercetătorilor germani, care au reusit să extragă un fragment de ADN mitocondrial din fosilele Omului de Neanderthal, rezultatul fiind unul şocant pentru cercetători: Homo Neanderthaliensis nu este înrudit cu omul modern şi, cel mai probabil, reprezintă o specie diferită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.