Deputatul Mircea Toader îl dă în judecată pe Victor Viorel Ponta

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a informat că-l va da în judecată pe premierul Victor Viorel Ponta, care a declarat în public că democrat-liberalul ar fi participat la întâlnirea nocturnă de luni seară în care s-a decis modificarea Codului Penal.
Mircea Toader la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.12.2013

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a informat că-l va da în judecată pe premierul Victor Viorel Ponta, care a declarat în public că democrat-liberalul ar fi participat la întâlnirea nocturnă de luni seară în care s-a decis modificarea Codului Penal.

"Nu am participat la nicio întâlnire formală, informală sau negociere, cu niciunul dintre liderii USL, aşa cum minte Victor Viorel Ponta, dorind să mă compromită, atât pe mine personal, cât şi opoziţia în ansamblu. Domnul Ponta minte cu cea mai mare neruşinare! Ordinea de zi a plenului se stabileşte la nivelul Comitetului Liderilor de grup şi se aprobă de către Biroul Permanent", a declarat Toader, citat de ziare.com

Deputatul PDL arată că modificarile Codului Penal, alături de alte proiecte legislative, au fost introduse pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din data de 10 decembrie 2013 direct în plen, la începerea lucrarilor, prin solicitarea Liderului Grupului parlamentar al PSD, Marian Neacşu.

"Atunci [marti] au fost incluse pe ordinea de zi 5 proiecte legislative noi, sub rezerva primirii rapoartelor de la comisiile permanente. Nici eu şi nici colegii mei nu am intrat în posesia rapoartelor respectivelor proiecte legislative! Pentru aceste motive îmi rezerv dreptul de a-l acţiona în instanţă pe Victor Viorel Ponta care vrea să mă compromită, atât pe mine personal, cât şi opoziţia în ansamblul ei", a declarat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Mircea Toader i-a cerut premierului Ponta "să se informeze corect si să citească stenograma plenului sau să urmărească înregistrarea video a şedinţei".

În paralel, grupul parlamentar al deputaţilor PDL a depus o sesizare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care cere o anchetă administrativă şi tehnică asupra modului în care a fost convocată şi a lucrat Comisia juridică din Camera Deputaţilor luni, 9 decembrie, când au fost discutate modificările la Codul Penal votate marţi în plenul Camerei.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi două modificări la Codul Penal prin care aleşii din parlament şi din teritoriu devin aproape de neatins în faţa Justiţiei. O primă modificare a Codului Penal îi scoate pe parlamentari din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.

În al doilea rând, deputaţii au "amendat" articolul 253 din Codul penal, introducând un aliniat care dezincriminează furtul din banul public, permiţându-le autorităţilor din teritoriu (şi miniştrilor) care gestionează banul public să contracteze lucrări către firme conduse/deţinute de familiile lor, fără să rişte să fie declaraţi incompatibili de ANI, cu toate consecinţele ce decurg.

Şedinţa nocturnă de luni

Şedinţa nocturnă "incriminată" de Ponta, în care au fost dezbătute modificarile Codului Penal a avut loc în noaptea de luni spre marţi şi conform presei, a fost orchestrată de PSD şi PC.

Responsabili de "buna desfăşurare" a discuţiilor în Camera Deputaţilor pe subiectul modificării Codului Penal, fără niciun "deranj" din partea opoziţiei şi a presei ar fi fost omul lui Dan Voiculescu, Bogdan Ciucă (PC), preşedintele Comisiei Juridice, şi deputatul PSD Florin Iordache, care ar fi coordonat „din umbră” întreaga şedinţă a Comisiei Juridice.

Luni, deputaţii jurişti au discutat legea lobby-ului ore în şir. Şedinţa Comisiei juridice s-a încheiat cu puţine minute înaintea orelor 22, după ce lobby-ul a primit raport favorabil. De-a lungul întregii zile de luni, Ciucă le-ar fi spus colegilor că legea amnistiei nu se va discuta în acea zi.

În concluzie, în jurul orei 22, şedinţa Comisiei Juridice a fost declarată închisă iar jurnaliştii daţi afară din sală, după care, s-a convocat "ad-hoc" o nouă şedinţă, nocturnă, la care presa nu a participat, nefiind anunţată despre acest demers.

Surse parlamentare au declarat pentru Gândul că modificările la Codul Penal şi aprobarea raportului privind proiectul de lege referitor la graţiere şi amnistiere s-au realizat într-o altă sală a Parlamentului, unde au fost prezenţi Bogdan Ciucă, Florin Iordache şi Cătălin Teodorescu, în timp ce la Comisia Juridică se discuta legea lobby-ului.

Amendamentele şi legea dezbătute la ceas de taină de deputaţii PSD şi PC au apărut marţi pe ordinea de zi suplimentară a Camerei Deputaţilor, Legea privind amnistierea şi graţierea fiind scoasă de pe ordinea de zi, după ce PDL şi PNL au anunţat că nu o vor vota iar în presă a izbucnit un scandal uriaş.

Modificările la Codul Penal au primit însă vot favorabil, iar legea amnistiei, care să completeze beneficiile oferite corupţilor USL de modificările Codului Penal va fi votată din nou, în Camera Deputaţilor, pe 17 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor