Ministrul Justiţiei îi cheamă la raport pe Zgonea şi pe deputaţi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi membrilor Comisiei juridice invitaţia de a se prezenta vineri, la sediul Ministerului de Justiţie, la o întâlnire cu experţii din minister pe tema noului Cod penal şi a celui de procedură penală.
Robert cazanciuc, ministrul Justiţiei, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 39 septembrie 2013 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.12.2013

În plină furtună stârnită de modificările Codului Penal făcute pe furiş de deputaţi, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi membrilor Comisiei juridice invitaţia de a se prezenta vineri, la sediul Ministerului de Justiţie, la o întâlnire cu experţii din minister pe tema noului Cod penal şi a celui de procedură penală.

"Am adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, şi membrilor Comisiei juridice din Camera Deputaţilor invitaţia de a participa vineri, 13 decembrie, la o întâlnire la sediul Ministerului Justiţiei cu experţii din minister pe tema noului Cod penal şi a celui de procedură penală. Cred că este o întrevedere foarte utilă în care experţii din minister să discute cu membrii Comisiei juridice despre raţiunea normativă a unor dispoziţii actuale şi viitoare din Codul penal şi Codul de procedură penală, a modului în care acestea se corelează şi se interpretează prin raportare la principiile de drept şi impactul pe care eventuale modificări l-ar putea avea asupra opticii şi concepţiei Codurilor" a afirmat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

Întrevederea va avea loc în plin scandal politic şi mediatic pe tema modificărilor aduse marţi de deputaţi Codului Penal.

Ambasadorii Germaniei, Olandei şi Franţei au ţinut să discute personal cu deputaţi din Comisia Juridică, DNA şi-a precizat poziţia critică faţă de modificările Codului Penal, la fel Judecătorii şi CSM. Ambasada SUA şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că deputaţii au modificat Codul Penal "fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile" să-şi spună opiniile, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi PDL au contestat la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi o serie de modificări aduse Codului Penal. Preşedintele ţării şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese. În plus, a fost votat un amendament care dezincriminează conflictul de interese, permiţându-le edililor locali să încheie contracte pe bani publici cu firme deţinute de familiile lor.

Raportul privind modificările aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară, cu uşile închise, fără a fi dezbătut în plen, fără consultări cu CSM şi fără ca presa să aibă acces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor