Crin Antonescu se dezice de modificările Codului Penal
alte articole
Crin Antonescu a declarat vineri că parlamentarii liberali vor vota "în bloc" atât împotriva legii amnistiei, cât şi împotriva celor două proiecte de lege de modificare a Codului Penal, prin care parlamentarii capătă super-imunitate iar miniştrii şi aleşii locali dreptul de a încheia contracte pe bani publici cu firme deţinute de membri ai familiilor lor.
Decizia a fost luată în cadrul Biroului Politic Naţional şi are o "forţă imperativă pentru toţi parlamentarii" liberali, a declarat preşedintele PNL, citat de hotnews. Antonescu a mai declarat că va cere scoaterea Legii amnistiei de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
Antonescu, pe care opoziţia îl consideră, alături de Ponta şi Dan Voiculescu drept unul dintre artizanii modificărilor Codului Penal a mai declarat că cere Guvernului şi Ministerului Justiţiei să "pregătească în deplină transparenţă, în consultare cu toţi cei care sunt calificaţi pentru asta, un proiect de modificare care să rezolve problemele actuale care există într-adevăr în Codul Penal", proiectul urmând să fie "asumat de guvernul nostru, cu sprijinul majorităţii parlamentare".
Anunţul lui Antonescu vine în urma unui uriaş scandal pe tema modificărilor Codului Penal şi a tentativei USL de a vota o lege a amnistiei şi graţierii, care ar "albi" cazierele multor corupţi PSD, PNL şi PC.
Marţi, deputaţii au votat modificarea Codului Penal astfel încât parlamentarii, miniştrii şi aleşii din teritoriu să devină aproape de neatins, legal vorbind. O primă modificare a Codului Penal îi scoate pe parlamentari din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.
Un al doilea amendament votat de deputaţi dezincriminează furtul din banul public, permiţându-le miniştrilor şi autorităţilor din teritoriu care gestionează banul public sa contracteze lucrări către firme conduse/deţinute de familiile lor, fără să rişte să fie declaraţi incompatibili de ANI, cu toate consecinţele ce decurg.
De marţi, când amendamentele au fost votate, criticile la adresa acestei iniţiative legislative curg. DNA, CSM, Magistraţii au reclamat modul netransparent şi abuziv în care a fost modificat Codul Penal, fără consultarea instituţiilor în drept.
Ambasadele Olandei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi-au declarat public îngrijorarea şi le-au cerut joi explicaţii deputaţilor jurişti. Comisia Europeană a menţionat "discret" că actul deputaţilor se va reflecta în raportul MCV de ţară (de care depinde, printre altele, aderarea României la Schengen) iar Ambasada SUA i-a chemat astăzi pe deputaţii din Comisia Juridică la sediul său, pentru a se explica.
Scandalul a depăşit graniţele ţării şi Băsescu a declarat că cea mai bună soluţie ar fi ca Ponta, Antonescu şi Zgonea, cei care "au patronat acest atac direct la statul de drept", să demisioneze. Iar Parlamentul să fie dizolvat.