PMP face apel la Martin Schulz şi Joseph Daul, cu privire la modificările la Codul Penal

Astăzi, 11 decembrie 2013, Partidul Mişcarea Populară le-a adresat Preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi şefului grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, o scrisoare în care acuză majoritatea social-liberală din Parlamentul României ca şi-a trecut la activ o nouă lovitură parşivă împotriva domniei legii.
Martin Schulz (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Gina Zaragiu
12.12.2013

Astăzi, 11 decembrie 2013, Partidul Mişcarea Populară le-a adresat Preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi şefului grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, o scrisoare în care acuză majoritatea social-liberală din Parlamentul României ca şi-a trecut la activ o nouă lovitură parşivă împotriva domniei legii.

"În 10 decembrie a. c., majoritatea social-liberală din Parlamentul României şi-a trecut la activ o nouă lovitură parşivă împotriva domniei legii, cu o viteză şi o lipsă de transparenţă comparabile cu cele de care au dat dovadă în luna iulie 2012", se spune în scrisoare.

Modificările la Codul Penal, votate cu majoritate de voturi, elimină sau reduc responsabilitatea parlamentarilor, miniştrilor, primarilor sau a şefilor de consilii judeţene pentru fapte penale precum deturnarea banului public, conflictul de interese sau traficul de influenţă. "Acest lucru afectează negativ şi cheltuirea fondurilor europene, care riscă să fie deturnate în totală impunitate de către clienţii publici sau privaţi ai partidelor aflate la guvernare".

În practică, primarii, preşedinţii de consilii locale, miniştrii sau parlamentarii au fost separaţi de funcţionarii publici în ceea ce priveşte responsabilitatea acestora.

"Astfel, conflictul de interese nu li se mai aplică, ceea ce constituie o invitaţie deschisă către corupţie, în totală impunitate. Deoarece conflictul între interesul public şi cel privat constituie principala cauză a deturnării fondurilor publice, parlamentarii oferă tuturor politicienilor corupţi impunitate absolută, cu efect imediat asupra cheltuirii frauduloase a banului public. 25 de aleşi investigaţi în acest moment de ANI vor beneficia fără întârziere de această iniţiativă legislativă.

În termeni orwellieni, aleşii USL tocmai au decis ca sunt „mai egali” decât restul populaţiei. Aceasta influenţează şi cercetările şi procesele în curs, riscând chiar să le stopeze. Parlamentarii încarceraţi sau cu sentinţe definitive vor fi exoneraţi de pedeapsă, iar 28 de politicieni aflaţi în această situaţie se bucură deja de iniţiativă, conform DNA".

Pe lângă acestea, majoritatea social-liberală a programat pentru săptămâna viitoare un proiect de amnistie, care prevede între altele pedepsele scurte pentru infracţiuni de corupţie sau deturnare de fonduri. Iniţiativa este favorabilă în special foştilor şi actualilor miniştri şi parlamentari condamnaţi pentru fapte de corupţie, sau actualmente în judecată, precum actualul viceprim-ministru, Liviu Dragnea, fostul prim-ministru Adrian Năstase, fostul senator, lider de partid şi patron de media Dan Voiculescu, foştii miniştri Relu Fenechiu şi Codruţ Sereş sau actualii parlamentari europeni Ovidiu Silaghi şi Adrian Severin, între alţii.

PMP notează că fiind un partid de opoziţie devotat domniei legii, a iniţiat proteste de stradă şi "vom continua să luptăm, în Parlament, în presă şi printre oameni, pentru valorile europene ale României. Suntem integral devotaţi criteriilor de la Copenhaga şi îl sprijinim pe Preşedintele României în respingerea iniţiativelor legislative prezente sau viitoare ale USL, atunci când acestea afectează statul de drept în ţara noastră".

Partidul Mişcarea Populară consideră că actuala majoritate din Parlamentul României a devenit o ameninţare la adresa democraţiei, "căci încearcă să limiteze justiţia cu unicul scop de a proteja politicienii corupţi".

"Contăm pe sprijinul Parlamentului European pentru a reaminti parlamentarilor români că statul de drept nu este opţional în Uniunea Europeană, iar membrii Parlamentului nu pot fi „mai egali” în faţa legii decât restul cetăţenilor", conchide scrisoarea adresată Preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi Şeful grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor