Democraţia în 'oglinda strâmbă' a ruşilor

Totul s-a desfăşurat conform tradiţiei ruseşti caracteristice 'democraţiei de la Kremlin': alegerea lui Putin pentru un nou mandat prezidenţial a avut loc încă în urmă cu un an, în cabinetele secrete ale Moscovei.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.03.2012

Totul s-a desfăşurat conform tradiţiei ruseşti caracteristice 'democraţiei de la Kremlin': alegerea lui Putin pentru un nou mandat prezidenţial a avut loc încă în urmă cu un an, în cabinetele secrete ale Moscovei. Această alegere a fost făcută de un grup restrâns de 'boieri contemporani', iar poporului rus i-a fost inoculat ideea că la 4 martie 2012 trebuie să ia neapărat parte la 'alegerile democratice'. În realitate, au avut loc nu alegeri, ci o 'votare', la care au participat nu cetăţeni conştienţi, ci 'populaţia', subliniază cotidianul polonez Nasz Dziennik.

Un vechi banc sovietic, transpus conform realităţilor electorale ale anului 2012, ar suna astfel: 'Kremlin. Medvedev dă directive: 'Cine este pentru aceea ca Vladimir Putin să devină pentru a treia oară preşedintele Rusiei - ridicaţi o mână; cine este împotrivă - ridicaţi ambele mâini şi întorceţi-vă cu faţa la zid''. Tocmai astfel arată democraţia în 'oglinda strâmbă' a ruşilor, consideră publicaţia poloneză.

În Rusia nu a fost niciodată democraţie şi nu neapărat din cauza faptului că primul parlament rus, adică Duma, a fost creat abia la începutul secolului XX. Ruşii îl sprijină în masă pe Putin deoarece majoritatea covârşitoare dintre ei se identifică, se pare, cu o putere dură şi autocrată. Ei au vrut întotdeauna să vadă la Kremlin astfel de lideri, chiar dacă aceştia erau infractori şi călăi. Drept motivaţie ruşilor le-a fost mereu suficientă teza conform căreia teritoriul imens al Rusiei - întâi ţariste, apoi sovietice - nu poate fi condus decât cu o mână dură.

Potrivit Nasz Dziennik, Putin a fost, în toată viaţa sa conştientă, ofiţer al unei organizaţii criminale precum era KGB-ul sovietic, succesoarea NKVD, în care pe vremea lui Stalin au lucrat tatăl şi bunicul său. De aceea, nu este deloc o întâmplare că noul preşedinte al Federaţiei Ruse din secolul al XXI-lea invocă de fiecare dată când are ocazia trecutul imperiului sovietic.

De asemenea, cotidianul polonez aminteşte că în timpul întrevederii pe care a avut-o la Katyn în 7 aprilie 2010 cu premierul Poloniei, Donald Tusk (cu trei zile înainte de catastrofa aviatică în care au murit numeroşi oficiali polonezi), Putin a continuat să denatureze faptele istorice privind crimele sovietice, care aveau trăsături de genocid. Putin nici măcar nu a spus cine se face vinovat de aceste crime. În acelaşi timp, el a declarat ferm că viziunea rusă asupra celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate fi revizuită.

Din acest motiv, Putin nu se bucură de încrederea polonezilor. Cu toate acestea, tocmai el a condus comisia specială a statului rus care a anchetat cauzele catastrofei aviatice, tocmai el a predat 'dosarul de la Smolensk' Comisiei Interstatale de Aviaţie (IAC). Raportul IAC pe marginea acestui dosar este un fals, care continuă cele mai rele tradiţii ruseşti, inclusiv minciuna privind măcelul de la Katyn, subliniază cotidianul polonez.

Vladimir Putin a fost deja de două ori premier şi preşedinte al Rusiei. El se află la putere de 14 ani, iar actualul mandat promite un nou deceniu în care acesta se va afla la Kremlin. Obiectivul strategic al lui Putin şi al apropiaţilor săi politici îl constituie renaşterea imperiului rus. În domeniul politicii externe, Putin duce un joc dur, în spiritul politicii tradiţionale a Rusiei, odată ţariste, iar mai târziu sovietice: 'Ce este al nostru este al nostru în mod sigur, iar în privinţa a ceea ce este al vostru lucrurile sunt discutabile'.

Înainte de alegerile din 4 martie, într-unul dintre numeroasele sale articole-program, Putin a creionat planul pe termen lung privind dezvoltarea forţelor armate ruseşti. Potrivit concepţiei sale, care presupune de fapt declanşarea unui nou război rece, ca răspuns la provocările globale contemporane în următorii zece ani armata rusă se va întări şi se va moderniza în mod substanţial, lucru care va costa 23 de trilioane de ruble: ea va primi noi rachete balistice intercontinentale, nave maritime şi submarine, sateliţi militari, tancuri şi bombardiere moderne, precizează, ca o atenţionare, Nasz Dziennik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor