Declaraţiile lui Băsescu despre procurori stârnesc nemulţumire. Un membru CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cerut miercuri sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", relatează Mediafax.
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.09.2014

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cerut miercuri sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", relatează Mediafax.

Şeful statului a vorbit marţi seară, la postul B1 Tv, despre lupta sa vreme de zece ani cu "sistemul", subliniind că "reminiscenţele vechi s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

"(...) Ce a fost sub Guvern a fost întotdeauna sub influenţă politică. Ăsta e sistemul, reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi, şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine plătit", a declarat Traian Băsescu.

Plecând de la aceste afirmaţii, magistratul Horatius Dumbravă susţine că dacă afirmaţiile lui Traian Băsescu se dovedesc a fi adevărate, atunci se impune sesizarea DNA în ceea ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda acelui ziarist sau declanşarea cercetării disciplinare faţă de procurorii respectivi.

Însă, în caz contrar, Dumbravă a evidenţiat că Inspecţia Judiciară trebuie să realizeze un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.

"Nu ştiu dacă organele de urmărire penală, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de către domnul Preşedinte al României, obligaţie de altfel prevăzută de normele procedural penale, care impun sesizarea organelor de urmărire penală atunci când există indicii de săvârşire a unei infracţiuni, inclusiv de către un procuror, indiferent că este vorba de un simplu cetăţean şi cu atât mai mult de către Preşedintele României", precizează membrul CSM în sesizarea sa.

Traian Băsescu susţine că de zece ani este într-o dispută cu "sistemul" pe care Ion Iliescu "l-a protejat", care "l-a înfrânt" pe Emil Constantinescu, însă pe care el a reuşit să-l "îngenuncheze".

"Uitaţi ce înseamnă sistemul şi cum îl definesc eu: el este un ansamblu de instituţii şi de centri de putere din afara instituţiilor. (...) Vă aduceţi aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca şi la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători. Am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vîntu ştia tot ce face instituţia. Ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşina de la SOV. Timofte îi punea la dispoziţie informaţii economice. Sistemul e acum doar îngenuncheat, dar se poate ridica. Cazul Voiculescu este parte a sistemului îngenuncheat. Banii de la Crescent, transferaţi, făcut un trust media, care este utilizat împotriva statului, fără menajamente, instituţiile care nu au fost obediente varanului au fost pulverizate, pur si simplu. Ăsta este sistemul, reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", a menţionat Traian Băsescu.

"(...) la instituţii, unde nu-i curăţat, parte din sistemul de securitate ... Poliţia.. aceea este încă obedientă faţă de preşedinţii de Consilii Judeţene, de decizia politică. Mulţi dintre ei se căciulesc pentru funcţii. Mă refer la tot, să nu credeţi că şeful Doi şi un sfert, care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului. Dacă se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu preşedintele CJ, Uioreanu, veţi putea constata. Miniştrii au politizat acest sistem, au pus omul lor şi în timpul guvernelor mele, nu am putut să-i controlez", a mai adăugat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor