Ministerul Educaţiei deschide porţile universităţilor pentru tinerii care nu au luat Bacul

Mihnea Cosoi şi Remus Pricopie
Mihnea Cosoi şi Remus Pricopie (Epoch Times România)

Ministerul Educaţiei a dat undă verde universităţilor să îi înscrie în acest an şcolar la cursuri şi pe cei care nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat sau care l-au picat. Ministerul a publicat marţi seară, în Monitorul Oficial, metodologia de care universităţile mai aveau nevoie pentru a începe efectiv înscrierea celor fără diplomă de Bacalaureat, scrie Hotnews.ro

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat în iunie o controversată ordonanţă de urgenţă care aduce 97 de modificări la Legea Educaţiei Naţionale, unele măsuri fiind fără precedent în România.

OUG reglementează, printre altele, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă, oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, precum şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la facultate, în colegii. Organizarea acestor colegii care îi vor primi pe tinerii fără Bac se va face conform unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Educaţiei.

Astfel că, prin publicarea metodologiei, ultimul act necesar, universităţile au început efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diploma de Bacalaureat şi să înfiinţeze aceste colegii. O serie de universităţi private au anunţat deja că, dacă un cursant ia Bacul după primul an de colegiu, îl trec direct în anul II de Facultate.

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, "în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite". Nu se precizează însă nicăieri care este nivelul de calificare pe care îl primesc absolvenţii acestor colegii, fără diplomă de Bacalaureat.

"Calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor menţionate în Registrul Naţional al Calificărilor - RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar", reiese din ordin.

Ordinul este semnat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Atât preşedintele Traian Băsescu, precum şi Opoziţia şi diverse organizaţii, i-au solicitat în repetate rânduri Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să atace Legea Educaţiei la Curtea Constituţională, însă acesta nu pare să se grăbească în acest sens.

Noua Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul Ponta modifică Legea Educaţiei "este un pact naţional anti-educaţie", declara recent fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, pentru hotnews.ro

"Această ordonanţă de urgenţă re-centralizează sistemul, politizează excesiv sistemul, vulnerabilizează sistemul de doctorate, universităţile particulare nu se mai supun în mandate legii, nu mai este vorba de 8 ani - eşti rector cât vrei. Este o grozăvie", a declarat fostul ministru.

Practic, statul va risipi banii de la buget pentru pregătirea în facultăţi a unor tineri care, după 4 ani de învăţământ gratuit, de liceu, au ratat Bacalaureatul, în loc să îi îndrume pe aceştia la şcoli postliceale:

"Dacă aceşti absolvenţi nu au beneficiat de cursurile tot gratuite oferite de stat până la Bacalaureat, adică de şcoală, la ce bun să le mai plăteşti alte cursuri? Nu văd aici deloc valoare adăugată. Cred că ar fi fost mult mai bine să fi fost îndrumaţi spre şcoli postliceale. Plăteşti aceste cursuri dacă vrei neapărat cât mai mulţi absolvenţi cu Bacalaureat ca să avem cât mai mulţi studenţi pentru fabricile de diplome. Acesta nu este un interes dictat de piaţa muncii, pentru că atunci ar fi văzut că este o criză de muncitori cu studii medii, de absolvenţi de şcoli postliceale", a declarat Mircea Miclea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne