Iohannis îl reclamă pe Dragnea la DNA pentru abuz în serviciu (Surse oficiale)

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţi o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele preşedintelui executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, pentru iniţierea controversatei ordonanţe de urgenţă care legiferează migraţia aleşilor locali, informează Mediafax citând surse oficiale.
Andrei Pricopie
09.09.2014

alte articole

Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis (Ioana Florea/Epoch Times)
Andrei Pricopie
09.09.2014

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţi o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele preşedintelui executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, pentru iniţierea controversatei ordonanţe de urgenţă care legiferează migraţia aleşilor locali, informează Mediafax citând surse oficiale.

Principala acuzaţie din plângerea penală semnată de Iohannis este cea de abuz în serviciu. Liderul liberal reclamă faptul că ordonanţa iniţiată de Dragnea a adus vătămări tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

"În fapt: în cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Procedura iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor şi consilierilor să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii şi şefii consiliilor judeţene au astfel la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea pentru un partid politic, o organizaţie a minorităţilor naţionale sau să devină independenţi fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa de urgenţă iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat", reiese din plângerea lui Iohannis.

Preşedintele PNL invocă articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit căruia constituie abuz în serviciu "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice".

Ordonanţa propusă de vicepremierul Liviu Dragnea permite ca într-un termen de graţie de 45 de zile aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul. Aceştia se pot, practic, înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor