Decizii tranşante dinspre Casa Albă: Acţiunile Rusiei ”sunt o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională”

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a purtat joi noapte o convorbire de aproximativ o oră cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema crizei din Ucraina iar în urma acesteia s-a ajuns la o serie de concluzii tranşante cu privire la rezolvarea conflictului din Crimeea, devenit între timp un subiect de interes „internaţional”, notează Reuters.

Una din concluziile cele mai notabile a venit în urma discuţiei telefonice dintre Obama şi premierul Japoniei, Shinzo Abe, purtată la scurt timp după convorbirea cu preşedintele rus.

Acţiunile Rusiei „sunt o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională”, au afirmat cei doi lideri.

Singura cale de a rezolva această „ameninţare” este cea diplomatică însă odată cu înmulţirea actelor ilegitime al forţelor ruse din Crimeea este necesară implementarea unui nou set de sancţiuni, a reafirmat Obama.

La scurt timp după încheierea oricărei colaborări militare dintre Moscova şi Washington, preşedintele american a hotărât să sancţioneze toţi „indivizii şi entităţile responsabile pentru activităţile ce subminează procesul democratic sau instituţie din Ucraina; ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea, sau integritatea teritorială; contribuie la delapidarea bunurilor ce aparţin Ucrainei; sau preiau în mod intenţionat autoritatea guvernamentală asupra oricărei părţi din Ucraina fără autorizaţie din partea guvernului Ucrainei de la Kiev.”

Lista noilor sancţiuni va include îngheţarea activelor deţinute în Statele Unite cât şi anularea tuturor vizelor pentru toţi oficialii implicaţi în agresiunile Rusiei, iar Putin nu va fi o excepţie, susţine un oficial de la Casa Albă.

Obama a mai avertizat, la scurt timp după ce a semnat actul ce va comanda sancţiunile, că un referendum în Crimeea ar încălca legea internaţională cât şi Constituţia Ucrainei.

Astfel, alipirea forţată a Crimeei la Rusia, aşa cum ar plănui Putin, este exclusă deoarece „orice discuţie despre viitorul Ucrainei trebuie să includă şi guvernul legitim al Ucrainei”, a mai subliniat Obama.

În acelaşi timp, „premierul” forţelor pro-ruse din Crimeea şi cel care a impus referendumul pentru alipirea la Rusia este căutat în Ucraina pentru „trădare” iar parlamentul din peninsulă, complice al ilegalităţilor, va fi dizolvat de guvernul de la Kiev.

Obama şi oficialii administraţiei sale au subliniat faptul că sancţiunile impuse de SUA pot fi recalibrate sau pot fi luate măsuri adiţionale în funcţie de direcţia pe care o ia comportamentul ruşilor. „Vreau să fie foarte clar faptul că deşi am luat aceste măsuri, există de asemenea o cale de a rezolva această criză care să respecte atât interesele Federeţiei Ruse cât şi pe cele ale poporului ucrainean”, a subliniat preşedintele american cerând totodată ca observatorilor internaţionali să li se permită accesul în Crimeea pentru a asigura protejarea etnicilor ruşi dar şi ca Moscova şi Kievul să poarte discuţii bilaterale directe.

Măsurile care vor ţine cont şi de interesele Rusiei permit şi susţin, în continuare, calea dialogului şi includ „păstrarea bazei militare din Sevastopol de către Moscova în conformitate cu tratatul din 1997, cu condiţia ca Rusia să-şi respecte angajamentele şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat Obama. SUA doreşte de asemenea retragerea trupelor ruseşti în bazele din Crimeea.

În ciuda faptului că ambele tabere au făcut progrese în timpul negocierilor pentru dezamorsarea conflictului, Rusia continuă să suplimenteze forţele armate din Crimeea, inclusiv cu tancuri şi autovehicule blindate, şi refuză să recunoască legimitatea guvernului de la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe