Rusia rescrie graniţele şi după Ucraina, va fi rândul Moldovei, avertizează preşedinta Lituaniei
alte articole
Rusia încearcă să rescrie frontierele rezultate după cel de al doilea război mondial, a declarat joi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite. "După Ucraina va fi rândul Moldovei şi după Moldova vor urma alte ţări", a explicat Grybauskaite, avertizând ca Europa "nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă."
"Trebuie să acţionăm imediat", a mai afirmat preşedintele Lituaniei la sosirea la Consiliul European extraordinar dedicat crizei din Ucraina, arătându-se însă sceptică în ceea ce priveşte adoptarea unor acţiuni urgente cu ocazia summitului de azi.
Dalia Grybauskaite, fost comisar european, a subliniat cu această ocazie că Rusia a desfăşurat recent manevre militare inclusiv în Marea Baltică, în apropierea Poloniei şi a ţării sale, Lituania. "Trebuie să înţelegem că ceea ce se întâmplă este grav. Dacă autorizăm asta, data viitoare va fi rândul altcuiva", a avertiza Grybauskaite. "Este vorba despre regiunea noastră, nu este vorba numai de Ucraina, este vorba de întreaga regiune baltică."
Dalia Grybauskaite a efectuat miercuri o vizită la baza aeriană a NATO din Lituania şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice să-şi sporească prezenţa în ţările baltice. Aceste ţări nu au o aviaţie militară capabilă să asigure protecţia spaţiului lor aerian, în consecinţă, în luna ianuarie, Statele Unite a trimis la baza din Lituania patru avioane de vânătoare F-15 urmând să suplimenteze numărul lor cu încă şase.
Reamintim că Lituania a trecut în 1990 prin momente asemănătoare cu ceea ce trăieşte Ucraina azi. Lituania a fost prima republica sovietică ce şi-a declarat independenţa, în martie 1990. Liderul sovietic de la vremea respectivă, Mihai Gorbaciov a calificat declaraţia de independenţă a Lituaniei drept "ilegitimă şi invalidă" şi a trimis tancuri sovietice în capitala Vilnius. Tancurile s-au retras după câteva ore însă în Lituania au rămas cantonate trupe sovietice. Mai mult de zece persoane au fost ucise şi multe altele rănite în timpul protestelor care au început când trupele sovietice au încercat să ia cu asalt televiziunea din Vilnius în ianuarie 1991.