SUA trimite nave în Marea Neagră: USS Truxtun va efectua ”exerciţii combinate” alături de forţele navale române şi bulgare

Nava USS Truxtun se va afla in portul Constanta  pentru o vizita de rutina si exercitii comune cu Bulgaria si Romania
Nava USS Truxtun se va afla in portul Constanta pentru o vizita de rutina si exercitii comune cu Bulgaria si Romania (Paul Farley/U.S. Navy)

În contextul crizei din Crimeea, distrugătorul USS Truxtun1, dotat cu rachete teleghidate din clasa Arleigh Burke se îndreaptă spre portul din Constanţa pentru a ”efectua exerciţii combinate” şi pentru a întări cooperarea în domeniul securităţii din Marea Neagră alături de forţele navale române şi bulgare.

Distrugătorul Truxtun are un echipaj de aproximativ 300 de marinari şi face parte din Grupul de Atac George H.W. Bush pentru operaţii de securitate maritimă în cooperare cu operaţiunile pentru securizarea regiunii întreprinse de Flota a VI-a a Statelor Unite. Nava va ajunge în Portul Constanţa între 8 şi 11 martie.

Forţele Navele ale Statelor Unite sunt determinate să suplinească securitatea şi stabilitatea tuturor naţiunilor europene, conform site-ului marinei americane, anunţând că Flota a VI-a americană se angajează să contribuie la sporirea securităţii şi stabilităţii în toată Europa, iar prezenţa, activităţile şi angajamentelor lor din această regiune sunt de rutină. Potrivit site-ului, operaţiunile militare americane fac o parte dintr-o prezenţă menită a consolida relaţiile SUA de securitate şi economice transatlantice.

Poziţia României

Preşedintele Traian Băsescu participă joi la un Consiliul European special pe tema crizei din Ucraina, alături de premierul ucrainei Arseni Iaţeniuk, şi de ceilalţi lideri europeni.

România este direct interesată de situaţia din Ucraina deoarece acolo trăiesc 400.000 de vorbitori de limbă română şi avem "probabil, cea mai lungă frontieră dintre statele membre ale Uniunii Europene, la toate acestea adaugându-se faptul că România se află la 100 de kilometri de conflictul din Transnistria”, a precizat Băsescu.

”Un al doilea argument pe care îl avem este acela că România este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Crimeea. Distanţa este de doar 160 de mile marine, ceea ce, pentru una din cele 400 de nave ale flotei Federaţiei Ruse de la Sevastopol, înseamnă o croazieră de zece ore maxim până la frontierele României”, a mai adăugat Băsescu cu privire la implicarea României alături de forţele europene şi ale Statelor Unite într-o posibilă escaladare a conflictului din Crimeea.

Note:

1. USS Truxtun este un distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burke, care a fost lansat în anul 2007 şi a intrat în serviciul marinei americane în anul 2009. Distrugătorul este dotat cu mai multe tipuri de rachete printre care cele de tip sol-aer, anti-balistice, antisubmarin şi rachete de croazieră Tomawahk. Totodată, distrugătorul poate găzdui şi două elicoptere de luptă