Decizie de pionierat în urbanism. Primăria Capitalei, obligată să plătească pentru "ochii închişi" la ilegalităţi
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, la începutul acestei săptămâni, o decizie de pionierat în domeniul proceselor de urbanism. Pentru prima oară, o instanţă bucureşteană a dispus obligarea primarului Capitalei la emiterea unei dispoziţii de demolare - a unei mansarde construite în afara parametrilor autorizaţiei de construire - şi la punerea acesteia în executare. Decizia este definitivă.
La nivel naţional, mai există o singură soluţie similară: cea pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa pentru Cathedral Plaza, informează Dumitru Dobrev, avocatul care a obţinut această victorie în instanţă, reprezentând Asociaţia Salvaţi Dămăroaia şi Bucureştii Noi.
"Victoria în instanţă a fost obţinută în condiţiile în care atât primăria cât şi dezvoltatorul s-au opus prin toate mijloacele. Primăria a mers până într-acolo că a emis o autorizaţie de construire de intrare în legalitate a mansardei ca să îmi paralizeze acţiunea. A durat foarte mult, a trebuit să obţin înlăturarea acelei autorizaţii de intrare în legalitate", a declarat pentru Epoch Times avocatul Dobrev.
Decizia instanţei este cu atât mai notabilă cu cât are legătură cu un cumul de ilegalităţi flagrante comise în cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, aflate în Zona Protejată Bazilescu, unde în ultimii ani s-au construit în jur de 200 de clădiri, cu încălcarea legislaţiei româneşti în vigoare şi a legislaţiei europene în domeniu iar ilegalităţile comise sunt flagrante: pentru unele clădiri, autorizaţiile de construcţie s-au emis post-factum, abia după ce cetăţenii din zonă au reclamat că în zona lor se construieşte ilegal, iar când se emit autorizaţii de construcţie, acestea nu respectă reglementările privind regimul maxim de înălţime al zonei (P + 2) şi încalcă prevederile legale privind asigurarea locurilor de parcare, protecţia mediului şi protejarea spaţiului verde. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici
"Pe toate mi le-au respins sub motivul că nu se poate să ceri aşa ceva. Adică instanţa să pronunţe o hotărâre prin care să-l oblige pe primar să emită o dispoziţie de demolare şi să o pună în aplicare!" susţine Dobrev.
Această decizie poate fi folosită ca precedent în alte speţe similare, căci este cea mai simplă cale de a demola un imobil, mai arată avocatul, apreciind că acum, la Curtea de Apel au ajuns mai mulţi magistraţi tineri, foarte bine pregătiţi şi care nu mai sunt dispuşi să tolereze abuzurile în materie de urbanism. Acestora, decizia privind demolarea mansardei din Dămăroaia le va oferi un precedet folositor.
"Probabil că pe viitor, şi alţi jurişti, încurajaţi de soluţia asta temerară vor încerca. Vor apărea şi altele decizii şi atunci, autorităţile care îşi bat joc de legislaţia în materie de urbanism, vor fi confruntate cu subprodusele propriei lor activităţi. E ca şi cum te-ar constrânge cineva să devii coprofag. Tu nu supraveghezi activitatea în materie urbanistică, nu dai amenzi în stadiu incipient ca primar prin aparatul specializat laşi rechinii imobiliari să-şi bată joc de oraş şi de odată te trezeşti că instanţa te obligă să demolezi clădiri pe care le-ai lăsat să se ridice nelegal prin indolenţa serviciului de poliţie locală cu competenţă în materie de urbanism. Dacă nu execuţi, instanţa îţi dă 20% din salariul minim pe economie pe zi până te saturi. Când ai 20 de astfel de sentinţe, indiferent câţi bani ar avea Pandele pe acasă...se simte", a concluzionat Dobrev.
Trebuie menţionat că procesul a fost deschis contra lui Sorin Oprescu - la vremea respectivă primar - iar cea care va trebui să o pună în aplicare este succesoarea acestuia, Gabriela Firea.