Robert Negoiţă, Primăria sectorului 3 şi ADP, acţionaţi în instanţă de consilierii USB
alte articole
Consilierii Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) Sector 3 au acţionat în instanţă Primăria Sectorului 3, pe primarul Robert Negoiţă şi Administraţia Domeniului Public, după ce respectivele instituţii şi edilul au refuzat obstinat să le pună la dispoziţie documentaţia privind betonările care au loc în sector pentru amenajarea unor aşa-zise piste pentru biciclete. Utilitatea pistelor este contestată inclusiv de biciclişti iar proiectul nu a fost avizat de Poliţia Rutieră, conform legii.
Reamintim că numeroşi copaci au fost făcuţi prizonieri între pavele de beton şi circa 1 ha de verdeaţă a fost sacrificat în sectorul 3, pentru a se face loc unor noi alei pietonale. Scopul lucrărilor este ca trotuarele de pe bulevardele Lucreţiu Pătrăşcanu, C-tin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi din Parcul C-tin Brâncuşi să fie transformate în piste pentru biciclete, în timp ce cetăţenii vor circula pe noi alei din pavele roz. Pentru a putea merge pe noile trotuare, mămicile cu cărucioare sau oamenii cu handicap vor trebui însă să se strecoare printre copacii ale căror rădăcini sunt captive sub beton.
Pe lângă faptul că lucrările pot duce la moartea copacilor, aşa cum s-a întâmplat şi pe bulevardul Unirii, unde peste 140 de copaci s-au uscat după lucrările de amenajare făcute de Primăria sectorului 3 în ultimii doi ani, se pare că acestea nu deţin avizele necesare iar bicicliştii, beneficiari ai proiectului, nu au fost consultaţi în legătură cu oportunitatea acestuia şi nici nu sunt mulţumiţi de cum a procedat primăria condusă de Robert Negoiţă.
Consilierii USB au cerut în repetate rânduri documentaţia aferentă lucrărilor de amenajare, fără a o primi. La 45 de zile de la refuzul primăriei de a le transmite consilierilor documentele, l-au notificat pe primarul Robert Negoiţă, prin executor judecătoresc, cerând, încă o dată, să li se pună la dispoziţie documentaţia solicitată, în caz contrar urmând să fie acţionat în instanţă, ceea ce s-a şi întâmplat.
În cererea lor de chemare în judecată, consilierii USB cer ca pârâţii să fie obligaţi ca în termen de 5 zile să le pună la dispoziţie autorizaţiile de construire pentru lucrările de betonare de pe bulevardele Nicolae Grigorescu, Brâncuşi, Lucreţiu Pătrăşcanu şi Camil Ressu. De asemenea, consilierii mai cer contractele încheiate pentru efectuarea lucrărilor - inclusiv acte adiţionale la acestea - reamintind că documentele solicitate reprezintă informaţii de interes public, necesare consilierilor pentru îndeplinirea mandatelor cu care au fost învestiţi.
În caz de neexecutare a hotărârii în termenul stabilit de instanţă, USB sector 3 cere obligarea pârâţilor la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere.
"Subsemnaţii, în calitate de consilieri locali, ne-am adresat atât Primăriei Sector 3 cât şi primarului de sector, solicitând, în mai multe rânduri, comunicarea cu celeritate a întregii documentaţii care stă la baza lucrărilor de amenajare a trotuarului desfăşurate în zona parcului Brâncuşi şi bvd. Nicolae Grigorescu, având în vedere că avem serioase rezerve despre legalitatea respectivelor lucrări.
În urma controalelor efectuate de către Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Municipiului Bucureşti şi de către Poliţia Locală, executanţii/beneficiarii lucrărilor au fost sancţionaţi contravenţional pentru lipsa documentelor specifice de reglementare (...) respectiv pentru lipsa aviz de mediu/acord de mediu/clasare notificări, certificat de urbanism, autorizaţie de construire", susţin consilierii în cererea de judecată.
Amintim că USB sector 3 a mai înaintat, în urmă cu circa 2 săptămâni, o acţiune în instanţă pe tema betonărilor din sectorul 2 cerând anularea autorizaţiilor de construire pentru pistele de biciclete.