Victorie cetăţenească. Instanţa dispune demolarea unui bloc ridicat pe părculeţul din strada Luncşoara, sectorul 2
alte articole
Tribunalul Bucureşti a anulat certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire pentru blocul de zece etaje ridicat pe Aleea Luncşoara din sectorul 2, pe un părculeţ cu locuri de joacă, retrocedat şi demolat pentru a face loc construcţiei, relatează Hotnews.
De asemenea, judecătorii au dispus desfiinţarea, pe cheltuiala proprietarilor, a construcţiilor edificate în baza actelor administrative anulate. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
"O mică mare victorie în aleea Luncşoara! După un prim pas făcut de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Prefectură, iată încă unul important: o hotărâre irevocabilă în prima instanţă. Primăria a greşit grav, în nenumărate forme şi cazuri, uitând de interesele cetăţenilor pentru care lucrează şi chiar de legi. Bucureştenii au greşit la fel de grav, printr-o absurdă resemnare. Dar se vede în acest caz că există şi angajaţi ai statului care, cu mari eforturi probabil, reuşesc să lucreze bine, corect, normal. Şi există bucureşteni care au refuzat să se resemneze. Nu au crezut că sunt prea mici pentru a schimba ceva. Nu îi cunoaşte nimeni, dar sunt chiar nişte oameni mari şi, dacă vreodată vom trăi într-un oraş mai bun, va fi datorită lor", au scris cetăţenii din grupul civic "Luptă pentru strada ta", pe pagina de Facebook, salutând decizia din procesul iniţiat de Prefectura Bucureşti după ce cetăţenii din zonă au protestat şi au cerut anularea autorizaţiei şi oprirea construcţiei.
Grupul de Iniţiativă Civică "Luptă pentru strada ta" s-a format în 2014, după ce părculeţul situat între blocuri, pe Al. Luncşoara 2B, lângă şcoala 307, părculeţ dotat cu bănci, leagăne, alei şi vegetaţie s-a transformat în şantier, răpindu-le locuitorilor din zonă spaţiul de joacă pentru copii şi verdele atât de necesar.
Reamintim că ridicarea blocului cu 10 etaje a început în aprilie 2014, fără nicio informare prealabilă, potrivit cetăţenilor, iar construirea blocului a dus la distrugerea atât a părculeţului cât şi a unei parcări de aproximativ 25 de locuri. Potrivit unei sesizări adresate DNA de locuitorii din zona Luncşoara, parcela pe care se ridică blocul a aparţinut lui Gheorghe Stelian, personaj implicat în dosarul în care a fost dispusă arestarea fostei şefe DIICOT Alina Bica.
Grupul civic a reclamat încă de la începutul anului 2014 construirea nedorită şi ilegală a clădirii, a solicitat sprijinul Inspectoratului de Stat în Construcţii care a declarat după investigaţii că atât Autorizaţia de Construcţie nr. 403/21”L”/05.08.2013, cât şi Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 au fost emise încălcând mai multe prevederi legale.
La solicitarea cetăţenilor, Prefectul Paul Nicolae Petrovan a înaintat Tribunalului Municipiului Bucureşti, prin adresa PAM/13300/P/07.08.2014, cererea de chemare în judecată, precum şi suspendarea executării construcţiei, actele administrative fiind de drept suspendate.
Deşi execuţia construcţiei ar fi trebuit suspendată, lucrările au continuat în mod ilegal. Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectorului 2, precum şi Disciplina în Construcţii din Sectorul 2 nu au făcut demersuri de a opri continuarea acestui proces ilegal, în ciuda solicitărilor venite din partea cetăţenilor, Primăria sectorului 2 declarând că totul e legal. După ce ISC a declarat actele ilegale, Poliţia Locală trimitea răspuns că Inspectoratul de Stat trebuie să oprească lucrările, iar inspectoratul de Stat răspundea că nu are atribuţii în acest sens.