Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, un eveniment al oamenilor care aduc schimbarea

Loredana Diacu
01.10.2016

alte articole

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, ediţia a III-a (Epoch Times)
Loredana Diacu
01.10.2016
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Ajuns la cea de-a treia ediţie, Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti organizat de Centrul de Resurse pentru participare Publică (CeRe) a reunit, sâmbătă, la sediul ARCUB din Capitală, 19 grupuri civice de oameni care, prin eforturile lor, încearcă să aducă schimbări în bine în viaţa comunităţii.

Ce îi uneşte pe participanţii la târg, aparent persoane cu preocupări diverse? Toţi au înţeles că ei sunt sămânţa schimbării, că puterea este la ei şi în ei, toţi sunt oameni care au ales să se implice în dialogul cu autorităţile publice pentru rezolvarea unor probleme de interes local sau naţional, pe teme diverse (mediu, social, infrastructură, drepturile omului etc.).

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, ediţia a III-a (Epoch Times)
Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, ediţia a III-a (Epoch Times)

"Toţi oamenii care sunt aici au înţeles că problemele pe care ei le vor rezolvate depind într-o foarte mare măsură de instituţiile publice şi felul în care instituţiile publice răspund acestor probleme depind într-o foarte mare măsură de ei. De felul în care ei reuşesc să comunice cu autorităţile publice locale şi centrale. Şi cu toţii sunt oameni dispuşi să îşi facă un loc la masa guvernării!", a explicat pentru Epoch Times Oana Preda, director CeRe.

Oana Preda (Epoch Times)
Oana Preda (Epoch Times)

"Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care sunt mult mai exigenţi şi care sunt şi dispuşi să facă ceva pentru a schimba lucrurile în jurul lor, iar odată cu asta se produce şi o schimbare la nivelul autorităţilor publice locale. E mai înceată, se vede mai greu, dar se întâmplă", a adăugat Oana Preda.

Prezentă la eveniment, ministrul pentru consultare publică şi dialog social, Violeta Alexandru - care, reamintim, vine din societatea civilă - i-a felicitat pe participanţi, opinând că, în ultimul an, anul în curs, a fost un an al "oamenilor cu bun simţ" şi modestie, al oamenilor care nu dau coate să iasă în faţă, să îşi impună agendele personale, ci au pus în faţă problemele comunităţii.

Ministrul Violeta Alexandru (Epoch Times)
Ministrul Violeta Alexandru (Epoch Times)

Alături de cele 19 grupuri cetăţeneşti de cartier şi comunităţi civice, la eveniment au luat parte şi reprezentanţi ai administraţiei publice, respectiv numeroşi consilieri ai Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) precum şi primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, aceştia intrând în dialog cu cetăţenii.

Cu ocazia târgului, primarul Mutu a anunţat că a început instalarea sistemului de semaforizarea inteligentă pe bulevardul Iuliu Maniu şi că lărgirea Prelungirii Ghencea şi Pasajul Ciurel vor fi finalizate până la finele mandatului său.

Merită menţionat că, în timp ce lărgirea Prelungirii Ghencea este un proiect pentru care cetăţenii militează de mult, traficul în zonă fiind un coşmar, proiectul “Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti Piteşti”- a cărui finalizare ar însemna, practic, apariţia unei şosele expres care va traversa Capitala, cu traficul şi poluarea aferente - a întâmpinat o puternică opoziţie. În cadrul evenimentului, primarul a discutat cu unul dintre opozanţii acestui proiect, care i-a prezentat edilului soluţii alternative şi i-a reamintit că singurul studiu cost-performanţă vizând transportul în Bucureşti făcut de japonezi arată că cea mai bună soluţie e Centura, parcările în afara oraşului şi încurajarea transportului public.

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti. Primarul sectorului 6 discută cu cetăţenii. (Epoch Times)
Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti. Primarul sectorului 6 discută cu cetăţenii. (Epoch Times)

Printre noutăţile de la eveniment enumerăm:

- Lansarea "Hărţii victoriilor civice din Bucureşti", o platformă online care centralizează grupurile civice active în oraş şi reuşitele acestora;

- "De vorbă cu consilierul tău" – formatul evenimentului va permite celor prezenţi la târg interacţiunea cu consilieri locali şi funcţionari publici, pe subiecte de interes pentru aceştia;

- Lansarea Ghidului Juridic - un instrument care prezintă acţiuni în instanţă ale grupurilor civice şi organizaţiilor neguvernamentale pe teme legate de transparenţă şi urbanism.

De asemenea, ca element de noutate în acest an a fost "diversitatea". Dacă la primele două ediţii ale târgului au participat doar grupuri de cetăţeni reunite în jurul unor probleme ale cartierelor lor, de data aceasta la eveniment au venit şi grupuri de oameni reuniţi în jurul unor probleme care nu au legătură cu cartierul, precum reprezentanţii comunităţii bicicliştilor din Bucureşti.

"Am venit cu gândul de a fi cunoscuţi, de a cunoaşte şi pe alţii şi de a transmite un mesaj referitor la planul de mobilitate urbană durabilă, care este în prezent în etapa de finalizare, iar ceea ce vrem să determinăm, de fapt, este începerea unor sesiuni de informare şi consultare publică de către Primăria Generală, existând semnale că aceasta nu şi-ar dori acest lucru şi şi-ar dori o adoptare a acestei strategii cât se poate de simplu, introdusă în Consiliul General şi votată pe repede înainte", a declarat Adrian Ristea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor