Fostul baron local de Braşov, la "Beciul Domnesc"

Fostul şef al Consiliului Judeţean Braşov - pe vremuri om de bază al liberalilor, acum candidat ALDE la parlamentare - a intrat din nou în atenţia procurorilor anticorupţie pentru presupuse fapte penale.
Aristotel Căncescu, PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.10.2016

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, fost şef al filialei PNL din oraş, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, agenţia anticorupţie.

Celebrul "baron local" a fost prezentat joi magistraţilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă magistraţii au decis să-l plaseze în arest la domiciu.

În acelaşi dosar sunt vizaţi mai mulţi colegi de-ai lui Aristotel Căncescu din administraţie: Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, Emil Cristian Cirică, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, Petru Radu Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov, şi Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, şi Răzvan Iosif.

Alături de foştii demnitari în atenţia procurorilor a intrat şi Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale.

Dosarul, în viziunea DNA

1. În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov.

Una dintre cele trei persoane este şi inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său dee la CJ Braşov, suma de 50.000 lei.

Banii respectivi au fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean.

2. În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia şi Ispas Radu Petru.

Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului.

Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei.

În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţa de legalitate, inculpatul Coman Claudiu şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut.

După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Iosif Răzvan şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei.

În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial.

Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe.

Banii au fost apoi remişi inculpatului Coman Claudiu din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor