Marţi, trei ceasuri bune pentru societatea civilă! Instanţa decide demolarea unei clădiri ridicate ilegal

Primăria Sectorului 2 ar putea avea cât de curând şansa să creeze un precedent notabil în materie de urbanism şi anume să demoleze, cu "binecuvântarea" instanţei, un bloc ridicat ilegal, ceea ce ar da un semnal clar că autorităţile spun stop ilegalităţilor în construcţii.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Magistraţii Judecătoriei Sector 2 au pronunţat, marţi, o sentinţă notabilă în materie de urbanism, mai exact a dispus "desfiinţarea" unui bloc cu 6 etaje ridicat ilegal pe strada Agricultori, în Bucureşti. Procesul a fost deschis de Primăria Sectorului 2 Bucureşti contra dezvoltatorului imobiliar - S.C. PROSPER RESIDENCE SRL - în urma numeroaselor sesizări a unei vecine a cărei casă a fost grav afectată de construcţia ilegală (Gabriela Mateiaşi) şi a cetăţenilor din zonă, revoltaţi de ilegalitatea flagrantă comisă sub ochii lor.

"Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările de construcţii executate fără autorizaţie de construcţie la adresa din Bucureşti, sector 2, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. Autorizează reclamanta să aducă imobilul la configuraţia iniţială pe cheltuiala pârâtei, în caz de neconformare.", se arată în decizia pronunţată în dosarul 64385/300/2015. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

"Aşteptăm un deznodământ favorabil şi cu dreptate!", a comentat decizia dna Gabriela Mateiaşi, vecină a blocului ridicat ilegal şi autoare a numeroase demersuri ce au dus la deschiderea procesului în care, merită menţionat faptul că i s-a refuzat dreptul de a fi intervenient, deşi casa i-a fost grav avariată de construcţia PROSPER.

Fisură în pereţii casei din Agricultori
Fisură în pereţii casei din Agricultori (Epoch Times)

Reamintim că în februarie 2015, dezvoltatorul, S. C. PROSPER RESIDENCE SRL a început demolarea a trei amplasate la numerele 110 A, 110 B, 112 din Agricultori. După ce cele trei case au fost puse la pământ, pe terenul curăţat a început să se ridice blocul, deşi, aşa cum aveau să o constate mai târziu autorităţile, PROSPER nu avea nici autorizaţie de construire, nici certificat de urbanism.

În ciuda nenumăratelor sesizări făcute de una dintre vecinele clădirii - dna Gabriela Mateiaşi - a cărei casă a fost grav afectată de construcţia ilegală (vezi aici) blocul a continuat să se ridice iar dezvoltatorul şi-a văzut netulburat de treabă, stânjenit doar de o amendă în valoare de 3000 de lei, dată de Poliţia Locala Sector 2 în aprilie 2015, când s-a constatat că lucrările se fac fără autorizaţie de construire.

În prezent, în clădirea nou nouţă în care apartamentele se vând cu circa 1200 euro/mp au început să se mute oameni pe care nu se ştie cine-i va despăgubi în cazul în care construcţia se va demola, aşa cum a dispus instanţa. Spunem "în cazul în care" căci până acum primăriile din Bucureşti nu au pus în aplicare, după ştiinţa noastră, nici o decizie de demolare a unei construcţii ridicate ilegal. Cel mai cunoscut astfel de caz este cel al Cathedral Plaza, clădire a cărei demolare Sorin Oprescu a evitat-o obstinat, ignorând o hotărârea judecătorească. În aceste circumstanţe, demolarea blocului din Agricultori ar crea un precedent notabil, unul de natură să-i facă pe cei ce vor să construiască ilegal să se răzgândească.

Mai multe informaţii despre povestea ilegalităţilor din Agricultori puteţi accesa aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne