De ce s-a grăbit Tsipras să treacă austeritatea prin Parlament
alte articole
Premierul grec care anunţa sfârşitul austerităţii şi al memorandumurilor cu troica a făcut în prezent tot posibilul pentru a trece cât mai repede prin Parlament pachetul de reforme cerut de creditori şi pentru a obţine banii care să ţină Grecia pe linia de plutire. Acest paradox total se explică prin faptul că Tsipras caută să rămână la putere, chiar şi prin organizarea de alegeri anticipate dacă este nevoie, atâta timp cât încă se mai bucură de popularitate.
Este ciudat să vezi cum omul care excludea până nu demult categoric un al treilea bailout şi se juca de-a uite bailout-ul, nu e bailout-ul, vorbind despre mândria şi demnitatea grecilor, care mai apoi a organizat referendumul la care grecii au votat aşa cum le-a cerut - împotriva creditorilor, se transformă peste noapte în executantul tuturor măsurilor pe care le-a criticat atât de vehement. Pare grotesc ca tocmai el să-i cheme acum de urgenţă pe parlamentarii greci din concediu să voteze cât mai repede acordul necesar eliberării celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară. Insistenţa lui Tsipras de a grăbi procedura şi de a ţine votul chiar săptămâna aceasta, vineri, este frapantă, dar ascunde un calcul politic.
Premierul grec vrea să vadă pe ce sprijin se mai bazează în Parlament şi dacă este cazul să provoace alegeri anticipate pentru a se menţine la putere. Cu voturile opoziţiei va putea să treacă prin legislativul elen acordul cu creditorii, care conţine reforme dureroase, dar el se aşteaptă ca propriul partid să se rupă. Aripa radicală a coaliţiei eterogene de stânga îi reproşează vehement că a încălcat tot programul cu care Syriza a ajuns la putere, fiind de acord cu reducerea pensiilor şi a cheltuielilor bugetare, reformele pieţei muncii, creşterea taxelor şi privatizări, totul în schimbul celor 86 de miliarde de euro promise de creditori pentru următorii trei ani.
Într-adevăr Tsipras a trădat şi programul populist cu care Syriza a venit la putere şi populaţia care a votat, la îndemnul său, NU la referendum.Cazul său este elocvent pentru arhetipul şefului opoziţiei care poate promite orice şi apoi ajunge să facă la fel ca puterea pe care o critica. Actualul său joc de kamikadze urmăreşte însă debarasarea de contestatari atâta vreme cât mai este destul de popular.
Premierul grec le-a dat doar 24 de ore parlamentarilor plecaţi în vacanţă să studieze compromisul agreat cu creditorii. Prin forţarea unui vot cât mai rapid, el caută să se elibereze de presiunea criticilor din propriul partid şi să spargă buba din Syriza cât mai degrabă. Partidul ar putea să se rupă chiar după acest vot, mai mulţi hardlineri anunţându-şi deja intenţia de a intra în alegeri anticipate cu un program politic bazat pe reintroducerea drahmei.
Planul lui Tsipras era să convoace alegeri anticipate în septembrie dacă obţinea mai puţin de 120 de voturi din rândul parlamentarilor Syriza, numărul minim pentru un guvern minoritar. Calculul său este că cu cât mai repede are loc acest scrutin, cu atât mai puţin va pierde. În prezent, el este în continuare cel mai popular politician al ţării, chiar dacă a trădat toate promisiunile făcute, şi mizează pe faptul că încrederea populaţiei nu poate să scadă drastic în doar un an. În plus, în caz de alegeri anticipate, premierul grec va putea să controleze lista candidaţilor Syriza şi să-i înlocuiască pe cei care-l contestă. După cum îmi spunea şi traderul Oleg Zolotco, „Syriza se va transforma vrând nevrând din formaţiune de extremă stânga într-un partid de centru pentru a rămâne la putere”.
Premierul grec a vrut să vadă pe ce sprijin se mai bazează în Parlament şi dacă este cazul să provoace alegeri anticipate pentru a se menţine la putere.
Mai este însă şi un alt motiv pentru care Tsipras vrea alegeri anticipate cât mai curând. Deocamdată măsurile dureroase de austeritate sunt doar pe hârtie şi nu sunt resimţite de populaţie. În toamnă însă când vor fi implementate măsuri precum reducerea pensiilor, concedieri în masă şi altele, popularitatea lui Alexis Tsipras şi a Syriza va fi sigur afectată. Prin urmare premierul grec trebuie să acţioneze repede cât încă mai deţine controlul partidului şi se bucură de simpatia populară. Timpul nu mai are răbdare cu Tsipras.
Citiţi şi: De ce victoria lui Tsipras nu este o veste bună pentru Grecia
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.