Criza elenă: Alegerile anticipate din Grecia vor avea loc “probabil” în toamnă
alte articole
Guvernul din Atena susţine că alegerile anticipate din Grecia vor avea loc “probabil” în această toamnă, în condiţiile în care ţara împovărată financiar se află în discuţii cu creditorii internaţionali în vederea obţinerii unui nou program de salvare financiară (bailout).
“Alegerile vor avea loc probabil în toamnă”, a declarat miercuri Olga Gerovasili, purtătoare de cuvânt a guvernului elen, postului de radio grecesc Vima. “Depinde în principal de cât de stabil poate fi acest guvern în perioada următoare”.
Remarcile au loc într-un moment în care guvernul de stânga al ţării, condus de premierul Alexis Tsipras, a înregistrat o reducere a suportului în Parlament după ce a căzut de acord asupra reformelor şi măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul unui al treilea bailout în valoare de 86 miliarde de euro.
Din totalul de 149 de parlamentari, peste 30 de reprezentanţi ai partidului de guvernământ Syriza au refuzat să aprobe reformele – care includ ajustări ale pensiilor şi creşteri ale taxelor – în cadrul a două sesiuni de votări succesive a măsurilor de austeritate.
Între timp, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri pentru AFP că noul bailout va fi încheiat probabil în această lună, preferabil până la 20 august, când Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene suma de 3,2 miliarde de euro.
Nikos Fylis, purtător de cuvânt pentru Syriza, a declarat de asemenea miercuri, că Atena doreşte un bailout deplin cu creditorii săi în această lună, adăugând că ideea unei prelungiri a ultimelor negocieri nu este acceptabilă.
Luna trecută, Grecia a început o nouă rundă de discuţii asupra celui de-al treilea program al său de bailout cu troika creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Deşi situaţia negocierilor este încă nesigură, Fondul Monetar Internaţional a mai pus gaz pe foc, anunţând săptămâna trecută că nu se va implica în noul pachet de salvare financiară a Greciei până când nu sunt asigurate condiţiile pentru sustenabilitatea datoriei, inclusiv reducerea datoriei şi aplicarea unor reforme economice.
Grecia a primit recent un împrumut pe termen scurt în valoare de 7,16 miliarde de euro din partea UE, care a permis ţării puternic îndatorate să ramburseze aproximativ 2 miliarde de euro către FMI.
După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.