Varoufakis dezvăluie un plan B secret pentru Grecia

O facţiune din cadrul Ministerului elen al Finanţelor a pătruns în reţeaua de calculatoare guvernamentale şi a conceput planuri elaborate pentru un sistem de plăţi paralel care ar fi putut înlocui moneda euro cu drahma grecească “printr-o simplă apăsare de buton”
Yanis Varoufakis, ministrul elen al finanţelor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.07.2015

O facţiune din cadrul Ministerului elen al Finanţelor a pătruns în reţeaua de calculatoare guvernamentale şi a conceput planuri elaborate pentru un sistem de plăţi paralel care ar fi putut înlocui moneda euro cu drahma grecească “printr-o simplă apăsare de buton”, conform ziarului The Telegraph.

Dezvăluirile au stârnit o furtună politică în Grecia şi confirmă cât de mult s-a apropiat ţara de adoptarea unor măsuri drastice înainte ca premierul Alexis Tsipras să fi acceptat cererile creditorilor internaţionali.

Yanis Varoufakis, fostul ministru grec al finanţelor, a declarat unui grup de investitori în Londra că o echipă formată din 5 persoane aflate sub controlul său au lucrat luni de zile asupra unui plan de contingenţă pentru a crea lichidate în euro, în cazul în care Banca Centrală Europeană ar fi suspendat fondurile de urgenţă către sistemul financiar elen – aşa cum, de fapt, s-a şi întâmplat după ce au căzut negocierile şi Tsipras a ccerut un referendum.

Transcrierile au fost divulgate ziarului elen Kathimerini iar discuţia telefonică a avut loc la o săptămână după ce Varoufakis s-a retras din funcţia de ministru al Finanţelor.

Varoufakis ar fi recrutat un specialist în tehnologie de la Universitatea Columbia pentru a-l ajuta cu logistica. Expertul a pătruns în sistemul de calculatoare al fiscului – pe atunci aflat sub controlul creditorilor internaţionali – pentru a obţine conturile de rezerve şi numerele dosarelor fiecărui contribuabil. “Am decis să pătrundem în reţeaua propriului meu minister”, a declarat el.

Dezvăluirile au fost făcute unui grup de fonduri suverane de sănătate, fonduri de pensii şi societăţi de asigurări de viaţă – multe provenind din Asia – invitate de către Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) ca parte a unei aşa zise “zi a Greciei” în 16 iulie.

Varoufakis a declarat pentru The Telegraph că citatele au fost corecte dar că unele rapoarte din presa elenă au fost modificate, creându-se senzaţia că el ar fi plănuit să readucă drahma de la bun început.

“[Acele rapoarte] distorsionează complet scopul meu de a crea o lichiditate paralelă [sublinierea noastră]. Întotdeauna am fost împotriva desfiinţării monedei euro deoarece nu ştim ce forţe negre ar putea dezlănţui acea mişcare în Europa”, a declarat el.

Scopul pătrunderii în sistemul de calculatoare a fost de a permite Ministerului Finanţelor să efectueze transferuri digitale “la atingerea unui singur buton”. Plăţile urmau să fie IOU-uri, pe baza unui experiment efectuat de California după criza ce a cuprins gigantul Lehman.

Un sistem bancar paralel de acest fel ar fi permis guvernului elen să creeze o lichiditate în moneda euro şi să evite ceea ce Syriza a numit a fi o “strangulare financiară” aplicată de Banca Centrală Europeană.

“I-am spus mereu lui Tsipras că nu va fi o plimbare în parc şi că acesta este preţul pe care trebuie să îl plătim pentru libertate” - Varoufakis

“Acest sistem a fost foarte bine dezvoltat. În curând am fi putut să îl extindem, să folosim aplicaţii pe smartphone-uri şi ar fi putut să devină un sistem paralel funcţional. Bineînţeles, ar fi fost un sistem dominat în euro, dar care ar fi putut să treacă imediat la o nouă drahmă”, a declarat Varoufakis.

Varoufakis a declarat că aceste mişcări au fost necesare după ce Troika creditorilor internaţionali a preluat conducerea asupra biroului de venituri publice din cadrul Ministerul Finanţelor.

Fostul ministru de finanţe a declarat că orice cerere oficială pentru permisiune ar fi înştiinţat imediat Troika de planunrile sale şi că bănuia un contraatac. El a fost pregătit să activeze mecanismul în momentul în care primea “undă verde” din partea premierului. Dar permisiunea nu a mai venit.

“I-am spus mereu lui Tsipras că nu va fi o plimbare în parc şi că acesta este preţul pe care trebuie să îl plătim pentru libertate”, a declarat el pentru The Telegraph. “Dar când a sosit momentul, el a realizat că este prea dificil. Nu ştiu când a ajuns la această decizie. Am aflat acest lucru doar în noaptea referendumului şi din acest motiv mi-am prezentat demisia”, a declarat Varoufakis.

Varoufakis a insistat că obiectivul său a fost mereu acela de a intra în ofensivă legală şi financiară în cadrul zonei euro – plasând creditorii zonei euro într-o poziţie în care ar fi acţionat în afara tratatul legal al UE dacă ar fi forţat Grecia să iasă din zona euro – dar a sugerat totuşi că Syriza a avut un mandat de a acţiona mai radical, în cazul în care celelalte variante ar fi eşuat.

“Cred că poporul elen ne-a autorizat să urmărim acele negocieri într-o manieră viguroasă şi plină de energie până în punctul în care să putem spune că, dacă nu obţinem un acord viabil, atunci ar trebui să ieşim”, a declarat el în convorbirea telefonică.

“Schäuble consideră că zona euro nu este durabilă aşa cum este ea acum. El consideră că trebuie să aibă loc unele transferuri fiscale, un anumit grad de uniune politică”, a mai susţinut fostul ministru elen al finanţelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor