"De-a v-aţi ascunselea" cu eliminarea cotei unice de impozitare. Ioana Petrescu neagă că ar fi de acord

Ioana Petrescu
Ioana Petrescu (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, susţine că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare şi că la ministerul pe care îl conduce nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea acesteia.

"Ministrul Finanţelor Publice Ioana-Maria Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare. La Ministerul Finanţelor Publice, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare", se precizează într-un comunicat remis joi seară de ministrul de finanţe.

Reacţia Ioanei Petrescu vine la scurt timp după ce Mediafax, citând un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a publicat informaţia că Guvernul intenţionează ca din 2016 să renunţe la cota unică de 16% pentru a introduce cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Ulterior, Mediafax a publicat şi documentul din care reiese intenţia Guvernului de a introduce atât impozitarea progresivă cât şi de a creşte ipozitele locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 şi cu încă 25% începând cu 2016 (lucru pe care ministerul îl neagă de asemenea).

Reacţiile Opoziţiei, presei, societăţii civile au fost rapide şi dure, mai ales în contextul în care atât Ioana Petrescu cât şi Călin Popescu Tăriceanu, pe care Ponta îl dă drept viitor premier, dacă el câştigă alegerile, au negat în timpul campaniei electorale că ar vrea să renunţe la cota unică şi să vină cui noi măriri de impozite şi taxe.

Informaţia privind suspendarea cotei unice a fost, de altfel, subiectul primei întrebări puse lui Klaus Iohannis în interviul acordat de acesta televiziunii Digi 24 joi seara, prezidenţiabilul ACL reiterându-şi opinia că românii vor trebui să plătească prin impozite şi taxe pentru campania electorală a PSD:

"Sunt convins că vom avea creşteri de impozite şi taxe, nu există îndoială asupra acestei chestiuni. Lumea a crezut că sunt anunţuri de campanie electorală, dar sunt foarte adevărate. Există un plus la cheltuieli de peste 15 miliarde de lei. Campania se termină, lucrurile trebuie plătite şi guvernul de anul viitor trebuie să acopere aceste cheltuieli. Guvernul PSD trebuie să plătească tot ce a promis Victor Ponta în campania electorală, să acopere promisiunile candidatului Victor Ponta. E foarte posibil să aflăm după ce s-a terminat campania electorală că s-a terminat şi cu reducerea CAS." a declarat joi Iohannis, comentând informaţiile publicate de Mediafax.

Antecedente

Amintim în context că în iulie, pe fundalul discuţiilor aprinse despre (ne)sustenabilitatea reducerii CAS, Ministerul de Finanţe publica pe site-ul său un proiect de modificare a Codului Fiscal care viza creşteri de până la 15 ori a impozitelor pe clădiri nerezidenţiale deţinute de persoane fizice, de aproximativ 8 ori a impozitelor pe terenuri intravilane precum şi creşteri spectaculoase ale impozitelor pe maşini (mai puţin pe cele foarte puternice, în genul celor deţinute de politicieni şi potentaţi).

În urma valului de critici ce au urmat, Ministerul Finanţelor a retras de pe site proiectul legislativ. Conform Realitatea, retragerea documentului a fost făcută la cererea premierului Ponta, care se pregătea să devină prezidenţiabil al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie