DNA versus pomenile electorale ale lui Ponta. Ce alegeţi?

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Campania electorală a intrat în linie dreaptă. Confruntarea principală nu este între Ponta şi Iohannis, ci între promisiunile electorale populiste şi banii pompaţi în pomeni de guvern pe de-o parte şi pe de altă parte, DNA, care aproape bagă în ochi mâinile electoratului pentru a-l convinge că PSD este răul cel mai mare, de nevotat.

Minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi aproximativ 40.000 de profesori din mediul universitar vor beneficia de 150 de euro lunar, prin Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice". Nu contează că sunt bani europeni, ştirea este prezentată ca o realizare a guvernului Ponta cu o săptămână înainte de alegeri. Mesajul: Votaţi Ponta! Acesta este dublat de campania negativă desfăşurată prin Poşta Română – o instituţie de stat – care reaminteşte cine a tăiat pensiile Băsescu-Boc şi chiar Iohannis (deşi nu era la guvernare atunci!) şi cine le-a reîntregit – Ponta.

În paralel, primarii primesc noi fonduri de la Dragnea pentru a asigura bunul mers al alegerilor. Guvernul Ponta nu uită nici electoratul captiv căruia îi promite alimente pentru 3,3 milioane de persoane defavorizate, şomeri, pensionari, invalizi sau veterani de război. Evident acestea vor fi distribuite după alegeri ca să nu înţeleagă oamenii că sunt cumpăraţi. Mesajul: Votaţi Ponta!

Ministrul Economiei vorbeşte despre un TVA mai mic de 19-20%. Candidatul Ponta zâmbeşte alegătorilor de pe staţiile de RATB unde stă scris cu litere mari că este singurul care a mărit pensiile şi a redus taxele. Se laudă cu reducerea CAS cu 5%. Nu spune în schimb nimic despre taxa pe stâlp sau introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Reducerea CAS este praf în ochi. Au mărit alte taxe ca să reducă altă taxă. De fapt Guvernul mută o taxă într-o altă taxă. Taxele importante se măresc sau rămân mari, precum TVA-ul. Măsura se înscrie în linia electoratei sau a programului Prima maşină pentru tineri. O reducere de CAS nu va anula efectele negative produse asupra economiei reale de unul dintre cele mai ostile pachete de măsuri din ultimii ani: creşteri de taxe, introduceri de taxe noi (supraacciza, taxa pe stâlp), menţinerea unor taxe mari (TVA mărit în criză, fără a mai fi redus atunci când am scăpat de ea)”, îmi explica economistul Cristian Păun într-un interviu acordat Epoch Times.

Să revenim la promisiunile populiste ale candidatului fără chip Victor Ponta. Premierul a mai anunţat creşterea alocaţiilor pentru copiii proveniţi din medii defavorizate, din fonduri provenite de la Norway Grants. De creşterea alocaţiilor vor beneficia aproximativ 54.000 de copii şi familiile acestora din 50 de comunităţi rurale şi urbane din judeţul Bacău, scrie Epoch Times. Deci din nou acelaşi mesaj.

Lista continuă şi se va lăţi până în ultima zi. Fără număr, fără număr! Doar că Ponta nu dă de la el, ci din fonduri europene, norvegiene şi din banii noştri.

De partea cealaltă, DNA pare cel mai serios şi credibil adversar al său şi al PSD la aceste prezidenţiale. Procurorii anti-corupţie au înţeles bine miza acestor alegeri şi acţionează cu mult curaj. Acum este momentul de a arăta populaţiei cine sunt cei care vor să guverneze România, să supună justiţia şi să reintroducă sistemul impunităţii şi intangibilităţii corupţilor. Miza este uriaşă: supravieţuirea DNA şi menţinerea unei justiţii funcţionale şi independente.

Sigur românii sunt deja desensibilizaţi, ca să nu zicem imuni, la cazuri de corupţie, scandaluri, baroni, abuzuri, dar totuşi acum li se oferă un tablou foarte amplu care să-i pună pe gânduri. Baronii şi corupţii PSD fac coadă la DNA. Iar dosarul retrocedărilor ilegale de păduri a provocat un alt dosar în care se vede cum operează un sistem mafiot. Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova ne-au furnizat o farsă de toată frumuseţea. S-au grăbit să sape groapa DNA şi au căzut singuri în ea.

Mesajul DNA este simplu: Acesta este sistemul PSD. Asta urmează dacă votaţi Victor Ponta! Dacă votaţi Ponta, votaţi amnistia corupţiei şi revenirea baronilor care vă fură.

Stenogramele arată cum funcţionează dreptatea până la capăt – în varianta PSD – legea amnistiei pentru cei care au jefuit ţara ca obiectiv final, oameni infiltraţi în instituţii şi justiţie care le execută ordinele, trafic de influenţă, dispreţ faţă de legi şi constituirea de grupuri infracţionale.

Mesajul DNA este simplu: Acesta este sistemul PSD. Asta urmează dacă votaţi Victor Ponta! Dacă votaţi Ponta, votaţi amnistia corupţiei şi revenirea baronilor care-şi vor lua revanşa împotriva justiţiei şi societăţii. Aceşti oameni n-au principii şi-şi urmăresc doar propriile interese. Pe cei care le stau împotrivă ”îi calcă pe cap”. Oricâte pomeni v-ar da, vă vor fura şi tot săraci veţi fi şi umiliţi de atotputernicii baroni! Acesta este mesajul explicit. Un fel de cine are urechi să audă! Nu vă vindeţi unor oameni care v-au furat şi vă vor fura!

Revenind la candidatul lor, Victor Ponta, el nu are nicio consistenţă în sine. Este omul care poate să mintă fără să clipească, azi să spună ceva, mâine cu totul altceva. Fără idei şi realizări notabile, cu o biografie mediocră, dar compensată de un tupeu uriaş, el n-are un profil propriu. Azi poate fi ortodox, mâine va fi european, poimâine pro-chinez. Se va poza cu Simona Halep, ciobanul Ghiţă sau cu Obama pentru a-şi ascunde propria micime, lipsă de personalitate, şi pentru a fi popular cu orice preţ, în trend.

Ponta poate vorbi despre orice şi poate retracta imediat ce a afirmat. A moştenit aroganţa mentorului său Adrian Năstase. Dacă acestea sunt singurele calităţi care-l recomandă pentru preşedinţie, electoratul care se gândise să-i dea votul ar trebui să se mai gândească dacă nu cumva este mai periculos chiar decât înaintaşii săi Iliescu şi Năstase prin impredictibilitatea şi oportunismul lui extrem.

Să luăm doar cel mai recent exemplu. După ce i-a apărat pe baroni şi corupţi cu toate puterile denigrând justiţia, Ponta a virat brusc şi le-a spus că este treaba lor să răspundă în faţa legii dacă au comis ilegalităţi. Mai mult, a cerut urgentarea constatării demisiei lui Hrebenciuc în Parlament. Ei bine, n-a făcut-o pentru justiţie, ci pentru a nu avea pierderi de imagine el ca prezidenţiabil.

În concluzie, DNA a făcut tot posibilul să le arate românilor în prag de alegeri tabloul complet legat de ce înseamnă PSD în prezent şi ce ar implica contraatacul baronilor în cazul în care Victor Ponta devine preşedinte. Rămâne de văzut ce va conta mai mult – promisiunile şi pomenile electorale sau curăţenia de toamnă a DNA. Mita şi prejudicierea statului (adică a cetăţenilor) cu miliarde de euro în cazurile de corupţie EADS, Microsoft, retrocedarea de păduri cântăresc sigur mult mai greu decât pomenile electorale şi guvernamentale. Se merită?