Ioana Petrescu îl atacă pe Iohannis: anunţurile despre creşterea fiscalităţi sunt doar minciuni

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, îl acuză pe prezidenţiabilul ACL că a acreditat minciuni atunci când a declarat că Guvernul pregăteşte nou val de taxe şi majorări de impozite începând din 2015 şi introducerea impozitului progresiv
Ioana Petrescu (Eugen Horoiu / Epoch Times)
Loredana Diacu
27.10.2014

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, îl acuză pe prezidenţiabilul ACL că a acreditat minciuni atunci când a declarat că Guvernul pregăteşte un nou val de taxe şi majorări de impozite începând din 2015 şi introducerea impozitului progresiv.

"Este regretabil faptul că un candidat politic pune interesele electorale ignore presus de orice, acreditând drept certitudini informaţii false, preluate, parţial, de la un post de televiziune, fără a face o minimă verificare. Anunţurile făcute sunt doar minciuni, pe care doresc să le resping categoric. Este o lipsă de responsabilitate şi o dovadă de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar şi în context electoral. Vreau să precizez ferm că, din punctul meu de vedere, nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%! Guvernul îşi asumă şi susţine cu tărie scăderea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. CAS redus se va aplica în continuare, aşa cum ne-am angajat. Avem resurse pentru compensarea aplicării acestei măsuri", precizează Ioana Petrescu, într-un comunicat de presă, citat de B1 TV.

Declaraţiile ministrului de finanţe vizează o serie de acuze aduse de Klaus Iohannis PSD-ului, vizând "pomenile electorale pe bani publici." Potrivit lui Iohannis, suma pomenilor se ridică, pentru 2015, la 15 miliarde de lei, bani care vor trebui colectaţi de undeva după alegeri: "Surse informate din media ne spun că la Ministerul de Finanţe se pregăteşte o modificare amplă a Codului Fiscal şi au fost date, în spaţiul public, exemple de creşteri de impozite şi taxe. Se pare că impozitul pe teren va creşte de opt ori, impozitul pe construcţii şi impozitul auto vor creşte de trei ori”, a declarat Iohannis precizând că este foarte posibil să se renunţe la cota unică, care a fost păstrată datorită insistenţelor PNL şi care acum este în pericol.

Surse informate din media

Joi, 23 octombrie, Rareş Bogdan a prezentat în exclusivitate, la Realitatea TV un document atribuit Ministerului de Finanţe. Potrivit documentului, Guvernul pregăteşte o avalanşă de majorări ale taxelor începând cu 2015, după ce noul preşedinte se va fi instalat la Cotroceni. O primă noutate introdusă de guvern este obligativitatea evaluării proprietăţilor. Cetăţenii care nu se vor conforma acestei obligaţii, vor achita 2% din valoarea apartamentului.

În plus valoarea impozabilă a proprietăţilor va creşte în funcţie de tipul clădirii, iar, la anumite categorii de autovehicule, impozitul va creşte de aproape trei ori. Vor scădea în schimb impozitele pentru maşini de peste 4000 cm - maşini pe care oricum şi le permit doar cei bogaţi. Totodată, taxa la apartamente va creşte, în timp ce impozitele pentru vile scad.

Potrivit datelor obţinute de la Ministerul de Finanţe, clădirile vor fi impozitate ca nerezidenţiale, dacă nu sunt de domiciliu sau sediu de firmă. Totodată, impozitele pe terenuri cresc de opt ori, astfel: de la 10353 lei/ha la 83000 zona A, de la 8597 lei/ha la 68800 zona B, de la 6499 lei/ha la 52000 zona C şi respectiv de la 4447 lei/ha la 36000 zona D.

Întrebat de presă, o zi mai târziu, dacă taxele şi impozitele vor creşte în 2015 premierul Ponta a refuzat să dea un răspuns clar, susţinând că în strategia fiscal-bugetară "lucrurile (sunt) foarte clare" şi că ceea ce a prezentat Realitatea TV este o minciună.

Reamintim că, pe 15 iulie a.c., pe fundalul discuţiilor vizând sustenabilitatea reducerii CAS, pe site-ul Ministerului de Finanţe a apărut un proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern, ce mărea de până la 15 ori impozitele pe clădiri. Proiectul viza şi majorări de până la opt ori a impozitelor pe terenurile în intravilan, cifrele fiind în linie cu cele prezentate de Rareş Bogdan.

Proprietarii de maşini urmau să contribuie şi ei la reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, proiectul de Cod Fiscal prevăzând majorări ale impozitelor auto, desigur, mai puţin pentru maşinile scumpe, puternice şi mari.

În urma scandalului stârnit în presă, proiectul a fost retras de pe site.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor