CAS-ul, cronica unui jaf anunţat. Taxele pe proprietate cresc

Deşi a promis în repetate rânduri că reducerea CAS-ului nu va duce la taxe noi sau creşterea celor vechi, iată că inevitabilul s-a produs. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern măreşte de până la 15 ori impozitele pe clădiri iar impozitul e maşini va fi şi el mărit semnificativ
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.07.2014

Deşi a promis în repetate rânduri că reducerea CAS-ului nu va duce la taxe noi sau creşterea celor vechi, iată că inevitabilul s-a produs. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern măreşte de până la 15 ori impozitele pe clădiri iar impozitul pe maşini va fi şi el mărit semnificativ.

Conform proiectului, persoanele fizice, impozitate în prezent cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare. Practic, potrivit Mediafax, în ceea ce priveşte impozitarea clădirilor nerezidenţiale, persoanele fizice vor fi taxate la fel ca firmele.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.

Vor creşte şi valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Nici cei ce deţin terenuri în intravilan nu scapă de majorări, impozitele acestora fiind majorate de până la opt ori. Sumele de plată vor creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Proprietarii de maşini vor contribui şi ei la reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, una dintre principalele promisiuni electorale ale PSD-ului ce urmează să fie introdusă de la 1 octombrie, în pofida faptului că FMI a considerat măsura prematură şi nesustenabilă. În consecinţă, pentru ca PSD să-şi respecte promisiunea electorală, impozitul auto va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Scade doar impozitul pentru maşini foarte puternice, în genul celor conduse de potentaţi, demnitari şi de copii lor, respectiv autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, pentru care impozitul va scădea de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Taxele nu au crescut de 2-3 ori cum a spus Băsescu ci, în anumite cazuri, chiar de 15 ori.

Impozitul pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă se va majora.

Reamintim că delegaţia FMI a părăsit pe 24 iunie Bucureştiul fără fără să fi făcut raportul de evaluare asupra modului în care şi-a îndeplinit statul român obligaţiile asumate prin ultimul acord stand-by cu fondul, în principal datorită dezacordului faţă de introducerea CAS-ului înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Delegaţia FMI a opinat că această măsura nu este sustenabilă în acest moment.

De aceeaşi părere a fost şi preşedintele Băsescu care a anunţat miercuri că a primit spre promulgare legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale însă are mari semne de întrebare asupra oportunităţii măsurii. Şeful statului a fost de părere că măsura nu este sustenabilă şi că se va reflecta în creşteri de taxe, inclusiv în creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, l-a ironizat puternic pe şeful statului, afirmând că acesta nu se pricepe la economie şi, se pare, a avut dreptate. Taxele nu au crescut de 2-3 ori cum a spus Băsescu ci, în anumite cazuri, chiar de 15 ori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor