Guvernul intenţionează reintroducerea impozitului progresiv
alte articole
Cota unică de impozitare ar putea dispărea începând cu anul 2016. Potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi consultat de Mediafax, Guvernul intenţionează ca, din 2016 să renunţe la cotă unică de 16% pentru a introduce cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.
Documentul menţionat de Mediafax conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale una dintre acestea fiind introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016. Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"Cota progresivă reprezintă una dintre soluţiile mai sigure în discuţiile cu FMI şi CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregătită tehnic pentru introducerea imediată. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat în 2005, sunt depăşite şi nu pot fi adaptate la noile sisteme. Înţeleg, totuşi, că există discuţii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales în cazul în care în poziţia de premier va fi numit Florin Georgescu, un susţinător al cotei progresive", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Cota unică de impozitare a veniturilor cu 16% a fost introdusă în România din anul 2005, pe vremea fostului ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu. Anterior, salariile angajaţilor români erau taxate progresiv, în cinci trepte: 18%, 23%, 28%, 34% şi 40%. Potrivit money.ro, deşi treapta minimă de impozitare de până la finele anului 2004 era mai mare decât cota unică actuală de 16%, impozitul pe venit aducea mai puţini bani la buget decât a adus ulterior cota unică.
Astfel, dacă în anul 2004, ultimul an de aplicare a impozitului progresiv, impozitul pe venit a adus la buget o sumă echivalentă cu 2,9% din PIB, în anul imediat următor, primul de aplicare a cotei unice, nivelul colectării s-a redus la 2,3% din PIB, pentru că, în 2006, să revină din nou la 2,9% din PIB. În anul următor, colectarea a crescut simţitor, ajungând până la un nivel de 3,7% din PIB. Mai mult, în anul de criză 2009, când economia autohtonă a fost puternic afectată de falimente şi şomaj, impozitul pe venit a adus la vistieria statului 3,8% din PIB.
Cota unică a descurajat căutarea de soluţii de evitare a plăţii impozitelor, a descurajat emigrarea fiscală a firmelor româneşti şi a favorizat rămânerea în ţară a specialiştilor scriu şi specialiştii pe ccfiscali.ro (Camera consultanţilor fiscali), arătând că introducerea cotei unice de impozitare a dus la scoaterea din zonă nefiscalizată a aproximativ 150.000 de locuri de muncă, a simplificat sistemul de administrare fiscală reducând costurilor de prelucrare/procesare a declaraţiilor de venit.
Mai mult, cota unică este un magnet pentru investiţii, asigurând acea predictibilitate pe care şi-o doreşte orice investitor iar schimbarea acesteia cu un impozit progresiv ar reprezenta o împovărare a contribuabililor, motiv care ar duce la plecarea din ţară a companiilor care s-au stabilit în România atrase de beneficiile cotei unice de 16%.
Cu toate că numeroşi specialişti afirma că impozitul progresiv pe venit, departe de a aduce încasări suplimentare la buget încurajează, dimpotrivă, evaziunea fiscală, măsura a fost readusă recent pe tapet de Călin Popescu Tăriceanu, propus de Victor Ponta pentru postul de premier, în cazul în care fi ales preşedinte.
În urmă cu şase zile, Tăriceanu declara că tema cotei unice de impozitare a fost "fetişizată" în ultimii ani şi ar trebui reconsiderată cel puţin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are "pretenţii mari" de la stat. Patru zile mai târziu, viitorul potenţial premier revenea asupra acestor declaraţii afirmând că vrea revenirea la TVA de 19 la sută, subliniind totodată că nu se va schimbă cota unică de impozitare.
"Vreau să revenim la TVA de 19%, vreau să declanşăm o cruciadă împotriva evaziunii fiscale. Mai mult, precizez încă o dată faptul că nu există nicio intenţie de a modifica cota unică", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
La rândul său, ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, îl acuza la finele lui octombrie pe prezidenţiabilul ACL că a acreditat minciuni atunci când a declarat că Guvernul pregăteşte un nou val de taxe şi majorări de impozite începând din 2015 şi introducerea impozitului progresiv:
"Este regretabil faptul că un candidat politic pune interesele electorale ignore presus de orice, acreditând drept certitudini informaţii false, preluate, parţial, de la un post de televiziune, fără a face o minimă verificare. Anunţurile făcute sunt doar minciuni, pe care doresc să le resping categoric. Este o lipsă de responsabilitate şi o dovadă de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar şi în context electoral. Vreau să precizez ferm că, din punctul meu de vedere, nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%! Guvernul îşi asumă şi susţine cu tărie scăderea cotei CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. CAS redus se va aplica în continuare, aşa cum ne-am angajat. Avem resurse pentru compensarea aplicării acestei măsuri", preciza pe 27 octombrie Ioana Petrescu.