An electoral: Ministrul Economiei vorbeşte despre un TVA mai mic

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern măreşte de până la 15 ori impozitele pe clădiri iar impozitul pe maşini va fi şi el mărit semnificativ.
Constantin Niţă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.10.2014

Un TVA de 19-20% ar fi "suficient" în România, a declarat miercuri ministrul Economiei, Constantin Niţă, adăugând că, în timp va trebui luată o astfel de măsură:

"Cu timpul trebuie luată o măsură de scădere (a TVA - n.r.), depinde şi de nivelul de colectare a celorlalte taxe. Un nivel de 19-20% este suficient", a spus Niţă, citat de Realitatea, la o conferinţă pe teme de fiscalitate organizată de Ziarul Financiar.

Ministrul Economiei a adăugat că dacă statul ar reuşi să colecteze 37-39% venituri din PIB probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe şi impozite, precum taxa pe stâlp şi i-a "consolat" pe cei ce se plâng că fiscalitate e mare, explicându-le că în Germania taxele sunt mai mari:

"Există nemulţumiri că fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte ţări e mică. Luaţi Germania, de exemplu, luaţi state cu economie foarte dezvoltată...", a continuat Niţă, adăugând ca este nevoie de bani la bugetul de stat, precum şi pentru şcoli, şi "mai nou şi pentru armată".

Declaraţiile Ministrului Niţă, făcute cu mai puţin de o lună înainte de alegerile pentru Cotroceni, vin pe fundalul unei creşteri aproape obscene a fiscalităţii. În anul 2014, economia românească s-a confruntat cu introducerea accizei de 7 eurocenţi pe carburanţi în timp ce marile companii s-au trezit împovărate cu taxa pe stâlp. Mai mult, ca să-şi cârpească bugetul, guvernul a calculat accizele (componentă a preţului la carburanţi, energie electrică, cafea, ţigări etc.) la un curs umflat, de peste 4,73 lei/euro, bani practic luaţi din buzunarul fiecărui român.

Declaraţiile privind o ipotetică reducere a TVA par hilare în contextul în care nici Guvernul nu a reuşit să demonstreze nici măcar sustenabilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale altfel decât prin taxe noi şi/sau majorarea celor deja existente. Reamintim că în plină polemică privind sustenabilitatea reducerii contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajator, pe site-ul Ministerului de Finanţe a apărut un proiect de modificare a Codului Fiscal, care creştea de până la 15 ori impozitele pe clădiri nerezidenţiale şi propunea măriri semnificative ale impozitelor pe maşini şi terenuri intravilane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor