An electoral: Ministrul Economiei vorbeşte despre un TVA mai mic
alte articole
Un TVA de 19-20% ar fi "suficient" în România, a declarat miercuri ministrul Economiei, Constantin Niţă, adăugând că, în timp va trebui luată o astfel de măsură:
"Cu timpul trebuie luată o măsură de scădere (a TVA - n.r.), depinde şi de nivelul de colectare a celorlalte taxe. Un nivel de 19-20% este suficient", a spus Niţă, citat de Realitatea, la o conferinţă pe teme de fiscalitate organizată de Ziarul Financiar.
Ministrul Economiei a adăugat că dacă statul ar reuşi să colecteze 37-39% venituri din PIB probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe şi impozite, precum taxa pe stâlp şi i-a "consolat" pe cei ce se plâng că fiscalitate e mare, explicându-le că în Germania taxele sunt mai mari:
"Există nemulţumiri că fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte ţări e mică. Luaţi Germania, de exemplu, luaţi state cu economie foarte dezvoltată...", a continuat Niţă, adăugând ca este nevoie de bani la bugetul de stat, precum şi pentru şcoli, şi "mai nou şi pentru armată".
Declaraţiile Ministrului Niţă, făcute cu mai puţin de o lună înainte de alegerile pentru Cotroceni, vin pe fundalul unei creşteri aproape obscene a fiscalităţii. În anul 2014, economia românească s-a confruntat cu introducerea accizei de 7 eurocenţi pe carburanţi în timp ce marile companii s-au trezit împovărate cu taxa pe stâlp. Mai mult, ca să-şi cârpească bugetul, guvernul a calculat accizele (componentă a preţului la carburanţi, energie electrică, cafea, ţigări etc.) la un curs umflat, de peste 4,73 lei/euro, bani practic luaţi din buzunarul fiecărui român.
Declaraţiile privind o ipotetică reducere a TVA par hilare în contextul în care nici Guvernul nu a reuşit să demonstreze nici măcar sustenabilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale altfel decât prin taxe noi şi/sau majorarea celor deja existente. Reamintim că în plină polemică privind sustenabilitatea reducerii contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajator, pe site-ul Ministerului de Finanţe a apărut un proiect de modificare a Codului Fiscal, care creştea de până la 15 ori impozitele pe clădiri nerezidenţiale şi propunea măriri semnificative ale impozitelor pe maşini şi terenuri intravilane.