An electoral: Ponta retrage proiectul noului Cod Fiscal

Ministerul Finanţelor a retras de pe site proiectul noului Cod Fiscal şi al Codului de Procedură Fiscală, care propuneau măriri spectaculoase ale impozitelor pe case, terenuri şi maşini, în scopul compensării reducerii CAS cu 5 puncte.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.07.2014

Ministerul Finanţelor a retras de pe site proiectul noului Cod Fiscal şi al Codului de Procedură Fiscală, care propunea măriri spectaculoase ale impozitelor pe case, terenuri şi maşini, în scopul compensării reducerii CAS cu 5 puncte.

Conform Realitatea, retragerea proiectelor a fost făcută la cererea premierului Ponta, după valul de critici apărute în presă după publicarea celor două acte normative.

"În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale. În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României", anunţă un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Reamintim că proiectul de modificare a Codului Fiscal elaborat de Guvern mărea de până la 15 ori impozitele pe clădiri nerezidenţiale, iar impozitul pe maşini urma să fie şi el mărit semnificativ, mai puţin pentru bolizii pe patru roţi, respectiv maşinile cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc, pentru care impozitul urma să scadă de la 72 de lei la 60 de lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Pentru a compensa reducerea CAS-ului, măsura electorală susţinută de PSD ce va fi introdusă de la 1 octombrie, lună ce precede alegerile prezidenţiale, Guvernul propusese şi creşterea taxelor pentru locuinţe şi terenuri în intravilan, impozitele pentru terenuri fiind majorate de până la opt ori.

Reducerea CAS în acest an a fost considerată inoportună şi nesustenabilă în acest moment de delegaţia FMI

Reducerea CAS în acest an a fost considerată inoportună şi nesustenabilă în acest moment de delegaţia FMI care, de altfel, a şi părăsit România în iunie fără a face raportul de evaluare asupra modului în care România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în cadrul acordului de stand-by cu fondul.

Premierul Ponta şi aparatul său guvernamental au negat de fiecare dată că deficitul bugetar aferent reducerii CAS-ului va fi compensat prin majorări de taxe şi/sau impozite noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor